ВИЛА У ТОПОЛСКОЈ 8 БИЋЕ ДОГРАЂЕНА

ВИЛА У ТОПОЛСКОЈ 8 БИЋЕ ДОГРАЂЕНА

Вила у Тополској 8, тренутно и планирано стање Фото: Урбанистички пројекат

Реч је о једноспратном здању подигнутом 1925. године према пројекту архитекте Војислава Зађине, које припада просторно-културно-историјској целини Крунски венац

Породична вила у Тополској улици 8 у заштићеној просторно-културно-историјској целини Крунски венац биће реконструисана и дограђена према условима градског Завода за заштиту споменика културе.

На тој врачарској парцели од 333 квадратна метра налазе се три објекта – једноспратна кућа од 142 квадрата, помоћна зграда од 43 и још један помоћни објекат од осам квадрата изграђен без дозволе и предвиђен за рушење, преноси Политика.

Сви објекти и земљиште су приватна својина у власништву фирме „Star Tech” д. о. о. из Београда, наводи се у Урбанистичком пројекту (УП) за реконструкцију, доградњу и пренамену једнопородичног стамбеног објекта.

Урбанистички пројекат који је израдио „Архи. про” из Београда биће на јавној презентацији од 5. до 13. децембра у згради Градске управе у Улици 27. марта 43–45.

Када вила буде обновљена имаће 473 квадратна метра.

ШТА ЋЕ СЕ РАДИТИ

У Урбанистичком пројекту пише да је реконструкцијом предвиђено рушење преградних зидова и постојећег светларника како би се добио већи користан простор и остварила функционална организација потребна за живот вишечлане породице.

– Постојећа конструкција куће се ојачава да би се остварила стабилност и омогућило спровођење свих предвиђених система инсталација.

Мења се геометрија крова и формира мансардни са кровним баџама и назитком од 95 центиметара, које су ка улици са парапетом и прозорима, а ка дворишту са вратима и француским балконима.

Постојеће унутрашње степениште се задржава и ревитализује.

Улазна врата и прозори ка улици задржавају позиције осим прозора који се налази на спрату (изнад улазних врата), који ће се заменити прозором исте величине и изгледаће као прозор у приземљу који се налази десно од улазних врата.

Задржава се аутентични изглед и позиција свих осталих фасадних отвора.

Анекс се проширује ка простору дворишта, а подрум се проширује на супротну страну од куће до ивице постојећег анекса. Приземље је директно, топлом везом, повезано са анексом у којем се налази остава, вешерница, купатило и соба за госте. Степеништем се из анекса силази у подрум који је проширен у односу на првобитни габарит, али остаје у границама анекса. Дужина анекса остаје у постојећим границама, али се ширина повећава (страна ка дворишту) како би се остварила боља функционална организација – наведено је између осталог у Урбанистичком пројекту, у којем се додаје да је „намера пројектанта да у највећој мери сачува спољни изглед виле и да грађевинским интервенцијама остане у естетици која јој доликује и припада”.

Кућа Даринке Маринковић у Тополској улици 8, која је предвиђена за реконструкцију, подигнута је 1925. године према пројекту архитекте Војислава Зађине. Представља стандардно остварење тог времена и учествује у архитектонско-урбанистичком формирању простора којем припада. Овај део Врачара је и у међуратном периоду па све до данас остао и опстао као стамбена зона, са великим бројем породичних кућа и мањих стамбених објеката, наведено је у УП.

Политика, Беоинфо

ЧИТАЈТЕ И:

ПОЧИЊЕ НАДМЕТАЊЕ ЗА СПЛАВОВЕ НА САВСКОМ КЕЈУ

ОДЛУЧЕНО: ОВО СУ ФИРМЕ КОЈЕ ЋЕ ГРАДИТИ НАСТАВАК ЛИНИЈСКОГ ПАРКА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x