У ПОНЕДЕЉАК ТЕНДЕР ЗА ЈАВНЕ БИЦИКЛЕ

1000 ЈАВНИХ БИЦИКАЛА ДО КРАЈА ГОДИНЕ

(Фото: Горан Весић)

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је да ће град Београд у понедељак, 19. августа, расписати међународни тендер за постављање система јавних бицикала у нашем граду. 

– Као и друге метрополе, Београд је суочен са убрзаним растом броја возила на градској уличној мрежи што доводи до загушења саобраћајница и тротоара и нарушавања квалитета ваздуха. Зато стварамо алтернативу како би Београд одговорио овом изазову. Једна од алтернатива јесте увођење система јавних бицикала, који је широм света већ показао своје предности. Друга је метро – рекао је заменик градоначелника Београда.

Он је подсетио да систем јавних бицикала представља сервис којим су бицикли доступни свим грађанима за јавну употребу на кратке временске интервале. 

– Овај систем дозвољава корисницима да изнајме бицикл на једној, а да га врате на некој другој станици. На овај начин систем јавних бицикала представља допуну систему јавног превоза, где грађани лакше и брже могу савладати раздаљине између места становања и станица система градског превоза путника – објаснио је Весић и додао да ће Београд имати 150 станица са 900 јавних бицикала од чега ће половина бити електрични бицикли.

Весић је објаснио да ће Град Београд кроз тендер за јавно – приватно партнерство тражити партнера који мора да има искуства као оператер система јавних бицикала у свету и који може да буде власник до 75 одсто београдског система јавних бицикала док ће град Београд бити сувласник. Он је додао да ће Град Београд партнера у овом послу изабрати током јесени ове године а да ће изабрани партнер имати обавезу да 50 станица са 300 јавних бицикала постави до марта 2020. године, половину до јула наредне године а читав систем до краја 2020. године.

– Да бисмо дошли у ситуацију да распишемо овај тендер било је потребно да радимо скоро две године на измени неколико прописа али и на плану изградње бициклистичких стаза како би до 2022. године урадили скоро сто километара нових бициклистичких стаза – објаснио је Горан Весић и додао да су већ одређене локације на којима ће бити постављене станице јавних бицикала.

Весић је подсетио да ЈКП „Паркинг сервис” годинама има 600 јавних бицикала на своја четири паркиралишта које могу бесплатно да користе сви који паркирају аутомобиле на овим паркиралиштима и рекао да ће ови бицикли и даље бити на услузи возачима али да се сада иде корак даље и јавни бицикли нуде свим грађанкама и грађанима.

Он је рекао да се, поред промоције бициклистичког саобраћаја, увођењем система јавних бицикала повећава избор видова превоза, побољшава квалитет ваздуха и смањују се гужве у саобраћају.

Весић је најавио да Град Београд припрема конкурс за јавно-приватно партнерство за јавни превоз и у речном саобраћају како би грађани у јавном превозу имали на располагању и овај вид превоза.

 

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x