ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МАРИНЕ АБРАМОВИЋ У БЕОГРАДУ

„Да сам постала звезда у двадесетим или тридесетим годинама, сада бих већ била мртва. Успех је долазио постепено и никада ме није променио, јер сам увек сматрала да је то пролазно”, казала је уметница.

Хвала вам на раном буђењу, обратила се Марина Абрамовић јутрос многобројним новинарима који су испунили салу  Музеја савремене  уметности у Београду  у 6.23 минута када је почела заказана конференција за медије.

„Није застрашујуће скочити доле. Можете скочити са облакодера aко  желите.  Опасност почиње када треба да дотакнете тло. Пре  44 године када сам напустила ову земљу скочила сам и летела  све време од тада. Данас осећам да почињем да дотичем тло. Топла добродошлица коју сте ми приредили је умањила  оно што може донети приближавање тлу”, реклa је Марина Абрамовић цитирајући део свог говора прочитаног у петак увече на ВИП отварању изложбе за политички естаблишмент.

Уметница која је планетарно познато име, чије су изложбе приређивали најпознатији светски музеји, а енциклопедије овековечиле оно што је урадила, после четири деценије  излаже у Београду. Интересовање за њену изложбу је огромно, акредитовано је око 200 новинара међу којима су и новинари из Јапана.

У Београд је каже, дошла отвореног срца. Ужелела се српске хране, јела је пљескавице, недостају јој црнохуморни вицеви, одушевљена је ангажманом Музеја савремене уметности који  је због  њене изложбе изместио целу колекцију. Жао јој је каже, што изложбу није назвала Чистачица као што је назван документарни филм РТС „Разговор са чистачицом”.

„Чишћење је за мене чишћење прошлости, чишћење свести”.

На питање о томе како се носи са тим што је светска звезда, Марина цитира Вудија Алена који је рекао „Данас сам звезда, сутра црна рупа”.

– Да је мени успех дошао са 25 година била бих мртва. Тек са 50  сам почела да се навикавам на успех и на сазнање да он долази и пролази. Људи су направили звезду од мене. Уметник мора сујету да остави испред врата.  Такође, да сам са 25 година читала шта се о мени пише, ја из куће не бих изашла. А читам шта се ових дана пише о мени. Ево, на пример пишу:„Неки људи ће рећи да то није перформанс, да је то обично ке…ње”, прочитала је Марина цитат из једних дневних новина.

 

Политика

 

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x