ТРГ НИКОЛЕ ПАШИЋА: КРЕЋЕ ПРОЈЕКТОВАЊЕ ОБНОВЕ

Трг Николе Пашића

Трг Николе Пашића

У пројектовање укључене и архитекте које су победиле на конкурсу за уређење три београдска трга. – Фонтана остаје на истом месту

 

Конзорцијум који предводи „Енергопројект – урбанизам и архитектура” добио је посао пројектовања Трга Николе Пашића, а у томе ће му помоћи и фирма „Портарт”, архитеката Зорице Савичић и Зорана Дмитровића, пише Политика.

Они су аутори победничког решења за обнову три трга из 2015. године. Укључивање идејних твораца уређења тог јавног простора у пројектовање добра је вест и пре изузетак него правило – да аутори који победе на архитектонском јавном такмичењу буду ангажовани у послу од почетка до краја. Решење Савичићеве и Дмитровића основ је за израду и контролу техничке документације – идејног пројекта, идејног решења и пројекта за извођење.

– Ово је прави пут јер и ми учествујемо у разради пројекта, што није био случај са реконструкцијом Трга републике. Као аутори, тачно знамо зашто смо и како предвидели у неком простору и када то ради неко уместо нас, када покушава да интерпретира наше идеје, губи се карактер целине која се уређује. Осим тога, мање је вероватно да ће доћи до великих грешака. У овом пројекту имаћемо и техничку контролу која је изостала на Тргу републике. То значи да ћемо у свим будућим корацима имати проверу детаља и када је реч о материјалима који се уграђују и количинама… – наводи Савичићева.

Техничка контрола поверена је конзорцијуму са „Андзор инжењерингом” на челу, који је између осталог пројектовао Безистан и радиће реконструкцију Пионирског града.

 

ФОНТАНА ОСТАЈЕ, АЛИ ОБНОВЉЕНА

 

Пројектовање Трга Николе Пашића требало би буде окончано до марта 2021, а у другој половини те године предвиђена је реконструкција јавног простора од 8.000 квадратних метара, каже Марко Стојчић, градски урбаниста.

 

ТРГ НИКОЛЕ ПАШИЋА, ФОНТАНА
ТРГ НИКОЛЕ ПАШИЋА, ФОНТАНА

За обнову тог трга предвиђене су много мање интервенције него што су то Савичићева и Дмитровић осмислили за Трг републике. Све очи сада су уперене на позицију и будући изглед фонтане.

Јер према првобитној идеји архитеката постојећа фонтана требало је да буде замењена водоскоком са млазницама из пода и да буде мање квадратуре од садашње. Прошле године баш такав редизајн фонтане нашао се на удару критика грађана који су били разочарани што би тај симбол престонице могао да оде у историју. Они не желе да се фонтана као препознатљив репер града обликује на другачији начин и доведе до непрепознатљивости.

У конкурсној документацији за коју град је град тражио „контролора” за будуће пројектанте наведено је: „Позиција фонтане се задржава. Размотрити могућност редизајна постојеће фонтане, уз евентуалну промену геометрије, тако да визуелно и технолошки простор фонтане остане доступан у току читаве године.”

И Стојчић је недавно, између осталог, рекао да фонтана остаје на истој позицији и да је неће заменити водоскок са млазницама из пода, али би њени ободи требало да буду осавремењени. Савичићева се, како каже, не противи идеји да се задржи фонтана каква јесте, њена дужина и облик, али она и њен колега предлажу да јој се врати оригинални изглед пре обнове из осамдесетих година прошлог века.

– Почело је снимање постојећег стања на Тргу Николе Пашића, тражимо архивску грађу и оригинални изглед фонтане са првобитног конкурса за уређење Трга Николе Пашића, од старта ћемо укључити Завод за заштиту споменика културе и „Зеленило” – истиче Савичићева.

Пре шест деценија био је организован архитектонски конкурс за уређење трга који је тада служио као паркинг за аутомобиле и на њему је, осим фонтане, био предвиђен споменик Марксу и Енгелсу јер је трг био назван по комунистичким идеолозима. Они споменик између Теразија, Дечанске и Булевара краља Александра никада нису добили.

Задржавају се платани на Тргу Николе Пашића који су посађени на иницијативу чувеног новинара Ђоке Вјештице, када је он претворен у оазу за пешаке. Трг је поплочан шестоугаоним бетонским коцкама које су оштећене, а ни осветљење није репрезентативно.

Политика

Читајте још:СТРАХИЊИЋА БАНА И ПАЛМОТИЋЕВА СЕ ТРАНСФОРМИШУ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
BuntBG
BuntBG
3 године пре

Jel toliko teško da fontana ostane takva… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x