СПЛАВОВИ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ ТРЕБА ДА СЕ ПРИЛАГОДЕ НОВИМ ПРОПИСИМА

ЈАВНИ ПРЕВОЗ И РЕКАМА

Одборници су на седници усвојили Одлуку о постављању плутајућих објеката на водном земљишту, као и План места за постављања плутајућих објеката на водном земљишту на територији града Београда.

Главни градски урбаниста Марко Стојчић је истакао да је одлука веома важна за многе грађане Београда, како за власнике плутајућих објеката тако и за кориснике и грађане који живе у близини тих објеката.

– Израда плана је била веома захтевна. План представља почетак коначног разрешења ове теме. Београд има преко 200 километара обала и сигурно је у последњим деценијама постао европски град са највише инвестиција и градње у овој области – казао је Стојчић.

Он је истакао да је ова област била запостављена и да због тога постоје објекти који не задовољавају стандарде.

– Овим планом су дефинисане зоне у којима могу да постоје плутајући објекти, као и зоне за које су потребни посебни услови. Након овог плана очекујемо измене Закона о водама које ће нам помоћи да у потпуности уредимо ову област – навео је Стојчић.

Како је прецизирао, план дефинише осам тачних локација где се плутајући објекти могу налазити.

– Размак између сплавова је дефинисан противпожарним прописима, а који ће власници морати да поштују. Такође, власници сплавова ће имати рок од две године да изврше измене архитектонски неприхватљивих објеката, као и остале мере предвиђене овим планом – закључио је Стојчић и додао да је циљ ових одлука да Београд задржи сплавове по којима је препознатљив.

Заменик градоначелника Горан Весић истакао је да уређивање ове области захтева да се ради корак по корак.

– Чекаће нас низ изазова. Уз остављање рока да се сви прилагоде, једна од ствари је и та да они који су власници сплавова неће моћи да бацају фекалије у реку.

Верујем и да ће, када почнемо да наплаћујемо, половина сплавова нестати са река у року од неколико месеци, јер сада не плаћају ништа, већ држе места која желе да препродају.

Остаће они који желе да раде, урбанизам ће бити обавезан за сагласност, дефинисаће се висина сплавова и у ком делу обале сме да се обавља која делатност.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: СПОРТСКИ ЦЕНТАР ГЕМАКС ПОСТАЈЕ СТАМБЕНИ КОМПЛЕКС

Власници сплавова биће обавезни да чисте око објеката јер ће казне бити ригорозне. „Београдводе” ће набавити брод за чишћење обале, а за људе који живе близу обала биће веома важно то што ће се решавати и проблем буке са сплавова.

У току је јавна расправа и закон ће нам дати овлашћење да Комунална милиција може да реши проблем буке која се не односи само на сплавове. Тако ће они на лицу места мерити буку, изрицати мере упозорења, казне, затварати објекта или одузимати средство са кога се емитује бука.

Поред тога, заједно са Машинским и Грађевинским факултетом радимо и на припреми стандарда за заштиту од буке где ће постојати заштита од буке која кошта, али зато никоме неће сметати, а моћи ћете да пуштате музику – казао је Весић.

 

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x