БУЏЕТ БЕОГРАДА – КУПОВИНА ЗЕМЉИШТА НА МАКИШУ, ЗАВРШЕТАК АУТОБУСКЕ..

УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА

Буџет Града Београда, који ће данас бити усвојен на седници Скупштине града, биће највећи у новијој историји града и износи 1.219.311.869 евра, односно 143.355.471.970 динара, изјавио је Горан Весић, заменик градоначелника Београда.  

Према његовим речима, овај буџет је већи од онога са којим је располагао Београд пре епидемије вируса корона, а који је износио 1.205 милијарди евра.

– Ребалансом буџета, који данас усвајамо, планиран је капитални буџет у висини од 27.747.279.332 динара и увећан је за 7,8 милијарди динара.

Капитални буџет чини 21,36 одсто буџета. За отплату главница и камата старих кредита које смо наследили предвиђено је 40.021.151 евро. Дуг Града Београда последњег дана ове године, 31. децембра 2021. године, износиће 281.692.626 евра.

Да подсетим, дуг Града Београда 2013. године, пре само осам година, износио је 1,2 милијарде евра и сада је више од четири пута смањен – рекао је Весић.

 

БУЏЕТ БЕОГРАДА – КУПОВИНА ЗЕМЉЕ НА МАКИШУ И ЗАВРШЕТАК АУТОБУСКЕ СТАНИЦЕ

Одборници Скупштине Града Београда данас ће гласати да се буџет за урбанизам и просторно планирање увећа за 82 одсто и да износи 8,1 милијарду динара.  

 

  •  2,1 милијарда намењена куповини земље на Макишком пољу, где у новембру ове године почиње изградња метроа, као и за изградњу саобраћајних површина, пратећих инфраструктурних и других јавних објеката за потребе метро система града.
  • 380 милиона динара за потребе изградње комплекса нове аутобуске и железничке станице на Новом Београду,
  • додатних 125 милиона динара на већ одвојених 250 милиона за уређење фасада у нашем граду
  • као и скоро 672 милиона динара за куповину грађевинског земљишта за друге инфраструктурне пројекте.

 

НОВА АУТОБУСКА СТАНИЦА
НОВА АУТОБУСКА СТАНИЦА ФОТО: БЕОГРАДСКЕ.РС

 

У програму комуналне делатности од данас ће бити издвојена додатна средства за одржавање чистоће на јавним површинама, за изградњу регионалног водовода Макиш–Младеновац и за замену светиљки у приградским општинама.

У делу организација саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре издвојено је нових 3,84 милијарде динара.

Највише средстава, 2,7 милијарди динара издваја се за прибављање земљишта, израду техничке документације и извођење радова на изградњи саобраћајница и комуналне инфраструктуре неопходне за функционисање фабрике вакцина у Земуну.

 

За реконструкцију улица издваја се додатних 200 милиона динара а за функционисање јавног превоза нова милијарда динара – поручио је заменик градоначелника Весић.

Он је додао да је за наставак изградње вртића издвојено нових 243 милиона динара, за субвенције родитељима чија деца иду у приватне вртиће издваја се додатних 754 милиона динара, на опремање нових и реновираних објеката вртића и школа додатних 211 милиона динара, а за набавку бесплатних таблета за 67 хиљада београдских ђака који иду од 1. до 4. разреда и 6,5 хиљада лаптопова за потребе учитеља и наставника издваја се 1,3 милијарде динара.

Весић је рекао да Београд издваја за културу 5,7 милијарди динара, што износи 4 одсто буџета, и представља веће издвајање него у многим европским државама.

– У овај буџет не рачунамо инвестиције у културу као што су изградња Музеја града, која почиње на јесен, реконструкција Позоришта „Бошко Буха”, преуређење Павиљона „Цвијета Зузорић”, обнова Позоришта „Дадов”, изградња задужбине Моме Капора и нове градске галерије на Косанчићевом венцу, као и реконструкција капије Карла Шестог и Зиндан капије на Калемегдану – поручио је Весић.

Весић је најавио да ће од данас сахрањивање кућних љубимаца бити комунална услуга, чиме се ствара могућност да од септембра проради гробље кућних љубимаца које треба да се гради на Бежанијској. Такође, напоменуо је и то да се уводи комунална услуга „смарт сити”.

Он је рекао да ће данас одборници Скупштине Града Београда гласати за програм субвенција од по пет хиљада динара за две хиљаде наших људи који буду куповали бицикле домаће производње. Конкурс ће бити расписан у јулу.

 

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x