РЕНОВИРАЊЕ ЗГРАДЕ МУЗЕЈА ВАЗДУХОПЛОВСТВА

РЕНОВИРАЊЕ ЗГРАДЕ МУЗЕЈА ВАЗДУХОПЛОВСТВА

Реновирање зграде Музеја ваздухопловства почело први пут после отварања 1989. године. Фото: Гугл

Министарство одбране је 28. марта започело радове на прилазном степеништу, крову и плафону Депоа.

Прво на реду је прилазно степениште, највећа визуелна срамота најнеадекватније могуће зграде за потребе чувања историјских предмета, преноси портал Танго сикс.

– Реновира се комплетно степениште са прилазним платоима, као и сви изолациони слојеви са најсавременијим материјалима доступним на тржишту. Биће постављена рампа за инвалидска колица целом дужином степеништа, за шта је добијена сагласност Завода за заштиту споменика.

Изглед плочица и боја ће бити задржани с тим што ће приликом израде бити коришћени бољи материјали и исте ће бити неклизајуће, такође у складу са одобрењем Завода за заштиту споменика културе. Након завршетка израде горњег слоја степеништа, у складу са Инвестиционим елаборатом радиће се изолација, чишћење и поправка плафона у Депоу летелица чиме ће се створити повољнији услови за чување музејских предмета као и рад у самом депоу. – стоји у одговору Министарства одбране за Танго сикс.

Радови на пројекту реновирања степеништа трајаће 140 радних дана, а музеј ће током тог периода бити затворен за посетиоце.

Овим радовима бити драстично повећана условност чувања непроцењивог ваздухопловно-историјског блага које се налази у Депоу музеја.

Нова изолација ће, коначно, први пут од отварања зграде музеја 1989. године спречити да плафон Депоа прокишњава.

Министарство одбране за Танго Сиx каже да је ово само почетак опсежнијих радова:

– Након отварања Музеја ваздухопловства, 1989. године ово су први озбиљнији инфраструктурни радови. Бенефити реконструкције су спречавање пропадања Музеја, стварање бољих услова за посетиоце, као и подизање угледа институције.

Радове финансира Министарство одбране из буџета Републике Србије, а у складу са одобреним финансијским планом за 2022. годину.

У наредном периоду у плану су реконструкција крова и извођење других инфраструктурних радова, а све у циљу спречавања пропадања зграде Музеја. – стоји у одговору Министарства одбране за Танго сикс.

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

МИТИЋЕВА РУПА ВРАЋЕНА ВЛАСНИЦИМА

ПЛАН ЗА ЗРЕЊАНИНСКИ ПУТ: ТРАМВАЈИ, КРУЖНИ ТОКОВИ И ТРОТОАРИ

Танго сикс

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
абвгдђ
абвгдђ
2 године пре

„најнеадекватније могуће зграде за потребе чувања историјских… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x