МИТИЋЕВА РУПА ВРАЋЕНА ВЛАСНИЦИМА

МИТИЋЕВА РУПА ВРАЋЕНА ВЛАСНИЦИМА

Митићева рупа враћена власницима, Фото: Београдске, Гугл

Више десетина породица у протеклих неколико месеци и година успешно је остварило право на повраћај дела одузете имовине која се налази на Славији, саопштила је Мрежа за реституцију.

– Враћањем грађевинског земљишта у натуралном облику током претходних година, сувласници онога што је пежоративно годинама називано „Митићева рупа“, постале су породице Костић, Моловић, Ненић, Николић, Петровић, Церовић, Мирковић, Милошевић, Ђорић, Плавшић, Пецић, Мирковић, Митић и многи други. Поступци реституције за још неколико породица су у току, али је и поред тога извесно да ће део земљишта остати у својини Србије, односно Града Београда – кажу у Мрежи.

Овим породицама је, после више од 20 година борбе, како наводе, враћено само грађевинско земљиште, али не и вишеспратнице које су ту постојале, будући да су после рата порушене.

Један од порушених објеката припадао је Светозару Милошевићу, казанџији из Пирота.

Зграду је саградио 1929. године, у тадашњој Хартвиговој 3 (потоња Београдска улица). Он је пешке дошао у Београд заједно са земљаком Владом Митићем.

– Нажалост, немогуће је вратити животе оних предака који су и физички ликвидирани у походима на ову имовину – кажу у Мрежи за реституцију, и подсећају да је било покушаја да се овај плац током деценија додели различитим иневститорима, од појединих бизнисмена, преко Беобанке, Дафимент банке, „Паркинг сервиса“, до „Хидротехнике“, што је спречено реституцијом.

Део који је припадао наведеним породицама последњи пут је градска власт намеравала да поклони током 2002. године, али је због противљења власника и протеста грађана покушај осујећен.

– Тако је настао привремени парк, као жеља власника да до реституције, привремено и без накнаде, уступе свим Београђанима овај простор – поручују из Мреже.

ПЛАН ИЗ 2021 – ИЗГРАДЊА 7000 М2

Секретаријат за урбанизам Града Београда прошле године је огласио рани јавни увид у план детаљне регулације популарне Митићеве рупе у Београду.

Према том плану чији је наручилац била Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда, уместо јавне зелене површине и два дечја парка на тој локацији никли би мешовити градски центри на површини од скоро 7000 м2. Постојећи објекти јавних служби биће задржани.

Према том решењу у Митићевој рупи процентуални однос становање–пословање износи 40-60 одсто.

Максимална дозвољена спратност објеката биће до седам спратова плус повучени спрат.

Број станова ће се са 247 попети на 323, број становника са 715 на 936, запослених са 550 на 766.

У плану је била и градња пешачких коридора кроз Митићеву рупу, односно будући стамбено-комерцијални блок.

Напомиње се и да је обавезно расписивање јавног архитектонског конкурса за идејно решење новопланиране изградње на локацији Митићеве рупе.

ЧЕШКИ ИНВЕСТИТОР КУПИО ДЕО ПАРЦЕЛЕ

Компанија „Себре М.Р.С. доо”, једна од чланица „Себре” групације из Чешке која је постала је власник 2248,5 квадратних метара на Славији купивши их од старих власника којима је то земљиште реституцијом враћено.

То чини око 34 одсто укупне површине од око 7.000 квадратних метара у Митићевој рупи на којој је предвиђена градња према нацрту плана детаљне регулације за тај врачарски блок, пренела је Политика.

Да подсетимо, намеру да граде објекат чешки инвеститори представили су и председнику Србије Александру Вучићу током његове посете Прагу прошле године у мају.

Удружење ,,Не давимо Београд“ организовало је петицију и протест против изградње у ,,Митићевој рупи“.

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ПОЧЕЛА ОБНОВА ПОДЗЕМНИХ ПРОЛАЗА НА ТЕРАЗИЈАМА

ИСПОД СТАНИЦЕ 250 ПАРКИНГ МЕСТА (ВИДЕО)

Политика, Новости, Председник.рс, Београдске, Н1,

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x