РАСТЕ ПОРЕЗ НА ИМОВИНУ?

ЈОШ ОСАМ НЕБОДЕРА У ПЛАНУ

На адресе власника кућа и станова у Београду следеће године стићи ће већи рачуни за порез, и то до пет одсто.

Проценат поскупљења наведен је у Допуни одлуке о висини стопе пореза на имовину која би, након што је потврди Градско веће, требало да се нађе пред одборницима на седници Скупштине града заказане за уторак, преносе Новости.

На основу података о продаји некретнина и цена квадрата у различитим зонама града од октобра 2021. до данас, грађани могу да израчунају за колико ће им овај намет бити увећан.

Како стоји у документацији градског Секретаријата за финансије, који је радио у сарадњи са Секретаријатом за јавне приходе, просечни износ квадрата у првој екстразони становања, која обухвата Дедиње и део Чукарице, износи 247.720 динара за стан, односно 232.110 динара за кућу. У истом периоду прошле године, квадрат стана у овом делу престонице продавао се за 235.149, а куће за 230.437 динара.

Цене некретнина у последњих 12 месеци скочиле су у свих осам зона, на колико је Београд подељен, тако да ће сви они на чије име се воде непокретности за порез дати више новца него лане.

Током 2022, квадрат у згради прве зоне био је 227.978, а куће 194.645 динара, што је, у односу на 2021, разлика за 12.682 када је у питању стан, односно 7.274 динара за породични дом. Прва зона становања обухвата најуже језгро престонице, око Калемегдана, обала Саве и Дунава, делове Чукарице око Улице кнеза Вишеслава, као и поједине новобеоградске локације – око Ушћа, Михајла Пупина, Омладинских бригада, Тошин бунар, Јурија Гагарина и центар Земуна…

Могуће увећање пореза до пет одсто само је једна од одлука о којој ће се гласати на заседању градских одборника следеће недеље.

ЧИТАЈТЕ И:

ИЗМЕШТАЊЕ БУВЉАКА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

Међу 23 тачке дневног реда су и предлози планова детаљне регулације за делове општина Нови Београд и Вождовац, предлози одлука о изради ПДР за делове општина. Гласаће се и о измени одлуке о локалним административним таксама, одређивању акустичних зона, предлозима одлука о изменама и допунама одлука о комуналном реду и комуналној инспекцији. Одлучиваће се и о ребалансу програма пословања ЈКП ГСП „Београд“ за ову годину. Такође, у неким градским установама и предузећима биће разрешени директори и постављени нови вршиоци дужности.

ТРАЖЕ СМЕНУ ШАПИЋА

Шефови одборничких група Уједињени, Морамо, Демократске и Народне странке одржали су у уторак састанак у Скупштини града, на ком су се договорили да поднесу захтев о сазивању хитне седнице на којој би се расправљало о смени градоначелника Александра Шапића. Као разлог за смену првог човека престонице део опозиције наводи да је „мимо закона легализовао надограђени део стана на Бежанијској коси“.

Новости

(ОД САДА ИСПОД НАШИХ ВЕСТИ МОЖЕТЕ ОСТАВЉАТИ КОМЕНТАРЕ, ДИСКУТОВАТИ И ПОСТАВЉАТИ ВАШЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА ТЕРЕНА)

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

4 1 глас
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x