ИЗМЕШТАЊЕ БУВЉАКА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

ИЗМЕШТАЊЕ БУВЉАКА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

Отворени тржни центар (ОТЦ) из Блока 43 тек следеће године могао би да буде пресељен на другу новобеоградску адресу у близини Кванташке пијаце.

Та локација одређена је пре две године и бувљак је требало да буде премештен на парцеле на Бежанијској коси још прошле године зато што је лета 2019. град продао плац на којем се ОТЦ налази.

У тадашњем огласу Дирекције за грађевинско земљиште писало је да отворена тржница у Блоку 43 може да буде најдуже две године јер у том року град има обавезу да је измести.

То се у међувремену није десило, али јесте измена плана детаљне регулације за подручје привредне зоне „Ауто-пут” у Новом Београду, Земуну и Сурчину, за блок између улица Марка Челебоновића, саобраћајнице Т6 и новопројектоване саобраћајнице да би се пренаменила зона привредних делатности у зону комуналних површина како би се изместио ОТЦ. Измене тог ПДР-а биле су на јавном увиду крајем 2021, а његов нацрт je пред одборницима Скупштине града.

Усвајањем тог планског документа, којим је обухваћена површина од око 9,7 хектара на којој може да се подигне 16.000 квадратних метара и где ће радити 400 запослених, стичу се услови за израду техничке документације и прибављање дозвола за нови комплекс пијаце на Бежанијској коси где ће бити дислоциран бувљак из Блока 43.

– Пројектовање новог отвореног тржног центра могло би да буде завршено до краја године, а пресељење закупаца из Блока 43 очекујемо у другој половини 2023 – наводе у Градској управи.

Градска пијаца за трговину непрехрамбеном и прехрамбеном робом, наведено је у предлогу допуна ПДР-а, имаће плато са тезгама и надстрешницом, кванташку пијацу за продају робе из камиона, хале, локалe и административни и складишни простор, као и паркинг.

ШТА ЋЕ СЕ ГРАДИТИ?

Дозвољени садржаји у оквиру објекта су јавне службе, супермаркет, угоститељство, рекреација, услужне делатности попут ауто-перионица и слично. Планом су дефинисане две грађевинске парцеле од око 73.000 квадратних метара и „свака од њих мора имати приступ на јавну саобраћајну површину директно или индиректно преко приступне саобраћајнице”.

Дозвољена је изградња више објеката, фазна реализација тако да свака фаза чини јединствену целину, а план предвиђа и да је на парцели потребно обезбедити најмање 10 одсто зелених површина.

На ободу парцеле биће и заштитни зелени појас од листопадних и зимзелених врста дрвећа, шибља и пузавица, који ће отворени тржни центар визуелно изоловати од суседних парцела. Дуж главних пешачких стаза планирани су дрвореди или травнате површине са уличним мобилијаром, где ће купци, нарочито у летњим месецима, моћи да предахну.

У заштитном појасу постојећих далековода „није дозвољена изградња објеката намењених садржајима и обављању делатности које подразумевају дужи боравак људи”, али се могу планирати магацини, саобраћајнице, паркинзи, зелене површине које нису намењене спортским и рекреативним садржајима или одмору и рекреацији корисника, наведено је између осталог у изменама и допунама планског документа.

Селидба после три деценије

Ако следеће године бувљак из Блока 43 буде премештен на Бежанијску косу, биће то после 29 година од његовог отварања 1994. Три године касније добио је више од 1.000 модерних тезги са сандуцима и велики број зиданих локала на ободу тржнице. Крајем деведесетих година у Отвореном тржном центру викендом се снабдевало око 300.000 људи из свих крајева Србије, а поједини су чак у набавку долазили организовано аутобусима, наведено је на сајту ЈКП „Београдске пијаце”.

Највећи број продаваца у Блоку 43 тргује одећом и обућом, а на бувљаку постоје и радње које нуде прехрамбене производе, пластичну галантерију, ауто-делове и опрему, техничку робу, посуђе и остало покућство. Данашњи изглед ОТЦ је добио 2010. године, када је пијачни плато реорганизован због изградње приступне саобраћајнице за Мост на Ади.

Политика

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ЗАШТО КАСНИ ИЗГРАДЊА КОПЕРНИКУС КУЛЕ НА ПЛАЦУ БУВЉАКА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

5 1 глас
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x