РАСПИСАН КОНКУРС ЗА ОБЈЕКАТ НА МЕСТУ БИВШЕ ЂУМРУКАНЕ

(Све бараке на предметним парцелама ће бити срушене и на том месту изграђен објекат културе. Фото: Београдске.рс)

 

Као што је наш портал најавио пре две недеље, Ансамбл народних игара и песама Србије „Коло” коначно би могао да добије нови објекат, јер је расписан идејни конкурс за његов стални објекат.

На месту бивше Ђумрукане у Карађорђевој улици 13 ће бити њихова стална адреса први пут од оснивања 1948. године откада национални ансамбл ради у привременим просторима.

 

(Слика: Парцеле у Карађорђевој које су предмет конкурса)

Како ће изгледати будући дом „Кола” на падини Косанчићевог венца и колико ће његова изградња коштати биће познато 5. новембра када ће бити објављени резултати архитектонског конкурса за идејно решење зграде за „Коло”.

Оно што је сада познато из расписа конкурса – од архитеката се очекује да на парцели од 0,30 хектара поред степеништа које повезује Косанчићев венац и Карађорђеву улицу осмисле објекат до максимално 11.500 квадратних метара са главним холом, музејско-галеријским простором и сувенирницом, великом сценом са гледалиштем од око 400 места, вишенаменском салом, кровном терасом са кафеом, истраживачко-едукативним центром, просторима за извођаче, администрацију, техничким просторијама, подземном гаражом…

Нова зграда могла би да почне да се зида крајем следеће године и тај пројекат финансираће република, каже Владимир Декић, директор „Кола”.

– Нови објекат за нас значи и нови почетак јер од оснивања до данас нисмо имали адекватне услове за рад и стално смо се прилагођавали сценама које нису биле наменске за извођење народне песме, игре и музике. Зато је расписивање конкурса за објекат у којем ћемо стално бити смештени револуционарно јер ћемо коначно добити сцену која ће испуњавати све услове за извођење програма што ниједан ансамбл у региону још нема – истиче Декић.

Од учесника јавног надметања тражи се и да оживе сећање на некадашње здање лучке Царинарнице изграђено око 1835. године као један од првих објеката који је у том делу града у целости зидан од чврстог материјала, опеке и камена, и где је 1841. основано прво позориште у Београду – Театар на Ђумруку. Ђумрукана је оштећена у бомбардовању Београда 1944. године, а срушена годину касније у рашчишћавању града.

Ту локацију у међувремену су окупирали бројни махом нелегални објекти иако је реч о амбијенталној целини Косанчићев венац – најстаријем сачуваном делу Београда изван зидина тврђаве. Посебну пажњу у обликовању куће за „Коло” пројектанти би требало да посвете очувању визура на Косанчићев венац јер он са Београдском тврђавом, Карађорђевом улицом и обалом Савског пристаништа чини највреднију и најприказиванију ведуту Београда која је већ нападнута агресивном изградњом.

Архитекте треба да понуде и идеје за уређење суседне парцеле у Карађорђевој 15-15а где би могао да се нађе јавни објекат културне намене. Њихови предлози за парцелу од око 0,28 хектара анкетног су карактера и нису обавезујући за наручиоца конкурса.

Наградни фонд од 2,2 милиона динара биће распоређен на следећи начин: победник ће добити милион динара, другопласирани 600.000, трећепласирани 300.000, док ће два рада бити откупљена за по 150.000 динара. О избору најбољих решења одлучиваће жири чији су чланови Владимир Декић, представник наручиоца и директор „Кола”, Марко Стојчић, градски урбаниста, архитекте и представници Друштва архитеката Београда проф. Михаило Тимотијевић, Анђела Карабашевић и Зоран Радојичић.

 

Београдске.рс, Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x