ПРОТЕСТ У БЛОКУ 37: ПОСЛАТА ИНСПЕКЦИЈА

Фото: ivastefanretail.com

 

Градска грађевинска инспекција извршила је теренску контролу и проверу расположиве документације у вези са изградњом објекта на углу Улице Тошин бунар са Булеваром Милутина Миланковића и констатовала да инвеститор поседује грађевинску дозволу, саопштено данас.

Како се наводи у саопштењу, грађевинску дозволу издао је Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове Градске управе Града Београда, као и потврду о пријави радова са роком којим је предвиђен почетак радова 29. октобар 2018. године, а завршетак радова 25. март 2022. године.

У току је провера техничке документације и поступак инспекцијског надзора, наводи се у саопштењу Секретаријата за инспекцијске послове.

 

 Да подсетимо, грађевинску инспекцију у Булевар Милутина Миланковића послао је заменик градоначелника Горан Весић, а поводом протеста грађана због изградње зграде у Блоку 37.

Весић је казао да је синоћ наложио грађевинској инспекцији Града Београда да током јутра изађе на терен и утврди све чињенице, као и да посебно обрате пажњу на примедбе грађана да нема табле са информацијама о дозволи.

„На основу података о локацији, утврдио сам да је неко 2009. године дозволио да се овде гради зграда.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: НАПРЕД 41 У ВЛАСНИШТВУ ГТЦ – СПРЕМА СЕ НОВИ МЕГА ПРОЈЕКАТ?

Протест у Блоку 37 одржан је јуче, као  и вечерас, јер станари тврде да ће градња објекта од осам спратова на површини већој од 5 хиљада квадратних метара, укинути поглед који имају на блокове, Баново брдо и даље, онемогућити природну светлост.

Утврдио сам да је Град Београд 2008. године отуђио ову локацију која је до тада била државна. Ово кажем јер сам на друштвеним мрежама видео разне политичке преваранте који покушавају да политизују овај протест, а који су били на власти те 2009. године када је дозвољена изградња овакве зграде”, рекао је Весић, пренео је Танјуг.

Он је додао да је Град Београд 2016. године усвојио нови генерални урбанистички план и нови ПГР којим на тој локацији није дозвољена таква градња, односно мања је спратност и габарит објеката будући да су предвиђена већа удаљења од зграда.

„Како закон налаже, по усвајању новог ГУП-а сви инвеститори који су започели процесе по старом ГУП-у имали су 30 дана да заврше процедуру, а после тога дозволе су могле да се издају само по новом ПГР-у. Ова, тада аустријска компанија, искористила је право које јој даје закон да ради по старом ГУП-у из 2009. године шест дана пре истека рока”, рекао је заменик градоначелника.

Навео је да је његов утисак да је зграда коју желе да изграде исувише велика и да је у најмању руку непримерено направити зграду тако како је замишљено и са тим удаљењима од суседних зграда.

„Када будем добио извештај инспекције и читав предмет и када будем утврдио шта Град Београд може да предузме, позваћу грађане који протестују да им кажем који су кораци Града Београда.

Наравно, позваћу грађане који живе ту, а не политичке преваранте са Твитера који су прво усвојили план на основу кога се сада ово гради, а потом се буне што се гради оно што су они дозволили”, рекао је Весић.

ПРОТЕСТ У БЛОКУ 37 ОДРЖАН И ВЕЧЕРАС

 

Окупљени грађани тврде да ће градња објекта од осам спратова на површини већој од 5 хиљада квадратних метара, укинути поглед који имају на блокове, Баново брдо и даље, онемогућити природну светлост.

Такође сматрају да би градња нових квадрата извршила додатни притисак на окружење када је у питању паркирање.

Блок 37 ће бити и наредних дана у центру пажње, пошто се на протесту чуло да ће бити нових окупљања до испуњења захтева.

Политика

Б92

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x