ПОЗНАТИ ДЕТАЉИ КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ КАЛЕНИЋ ПИЈАЦА ПОСЛЕ ОБНОВЕ

(Фото: Градске пијаце)

Градска управа Београда огласила је јавну презентацију урбанистичког пројекта реконструкције пијаце Каленић, са наткривањем дела пијаце и изградњом локала између улица Максима Горког и Његошеве.

Како је раније најављено, реконструкција ће почети 2020. године, а по завршетку радова ова пијаца добиће потпуно нови изглед.

Као инвеститор пројекта наводи се ЈП Градске пијаце, док је за идејно решење била задужена компанија Паге Консортиум. Ново идејно решење за уређење Каленић пијаце биће на јавном увиду до 10. септембра 2019. године.

Како се наводи у пројекту, планирани концепт заснива се на подели пијаце на три просторно функционално везане целине, а које чине наткривена пијаца са тезгама, гастро блок и млечна хала са спољашњим уређењем. Такође се наглашава и да целине уједно представљају и фазе реализовања, с тим што фазе могу бити реализоване истовремено или у у различитим временским фазама.

Прва фаза радова, односно прва целину пијаце је најдоминантнија и чини је простор са тезгама, између постојећих низова локала који су уз улице Максима Горког и Његошеве.

– У овом делу пијаце планирано је наткривање простора са око 580 тезги, а као део уређења и реконструкција поплочања платоа. Планирано је максимално искоришћење постојећих камених плоча и уклапање камених коцки у делу где је потребно – наводи се у документацији.

Наткривање овог дела пијаце је планирано конструкцијом од челика, кровним равнима које су на различитим висинама због обезбеђења протока ваздуха, као и делова покривача који се могу додатно отварати у виду крилца. На граници комплекса пијаце ка Вишкој улици, планиран је портал у висини конструкције надстрешнице.

– Позицијом тезги јављају се простори пјацета са мобилијаром и чесмама. Задржава се постојећа чесма као спомен обележје. Осветљење простора са тезгама, као и систем расхлађивања обављаће се преко надстрешнице – пише у документацији.

 

Друга фаза реконструкције обухвата средишњи простор, између Млечне хале, платоа са тезгама и капијама уз улице Његошева и Максима Горког.

Простор између капија представљаће Гастрономски блок, јер ће претежна услуга бити припрема, продаја и конзумација хране. Како се наводи у пројекту, реконструкцијом овог дела пијаце потребно је изместити мањи број тезги и уклонити постојеће локале.

ТРећа фаза, односно целина Каленић пијаце обухвата уређење платоа са раскрснице између улица Максима Горког и Његошеве и тај простор је пројектован у виду трибина за седење. Планирано је формирање приступних рампи ка унутрашњем делу пијаце, а у складу са Правилником о техничким стандардима планирања, пројектовања и изградње објеката, којима се осигурава несметано кретање и приступ особама са инвалидитетом, деци и старим особама

У оквиру комплекса пијаце предвиђене су и уређене површине у функцији пијаце, главне комуникације, секундарне комуникације и проширења на којима су предвиђене мање уређене зелене површине са мобилијаром. За постојећи комплекс Каленић пијаце карактеристично је поплочавање великим каменим плочама. Овај начин уређења биће задржан у током реконструкције, са заменом дотрајалих делова каменим коцкама у различитим слојевима. Задржава се и постојећа жута опека која наглашава постојеће правце кретања.

 

Ekapija

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x