ПОДЗЕМНЕ ГАРАЖЕ СА 700 МЕСТА ГРАДИЋЕ СЕ НА ЈЕСЕН

 

ПОДЗЕМНЕ ГАРАЖЕ СА 700 МЕСТА ГРАДИЋЕ СЕ НА ЈЕСЕН

 

За ову годну планиран је почетак изградње две јавне гараже у центру Београда – код Бранковог моста и Народне скупштине.

Обе гараже су процењене као високофреквентне, односно процењује се да ће имати високу попуњеност, с обзиром на центре атракције који се налазе око њих и дефицит у паркирању који постоји у тим деловима града, каже за еКапију главни градски урбаниста Марко Стојчић.

Према његовим речима градња ових гаража ће помоћи и у томе да се додатно прошире пешачке зоне.

– Ту пре свега мислим на гаражу у Фрушкогорској улици која би требало да прикупи аутомобиле како са Топличиног и са Косанчићевог венца. Очекујемо да ће почетак изградње ове гараже бити на јесен ове године – каже Стојчић.

Урбанистичким пројектом, планирана је изградња гараже на пет подземних етажа у близини Бранковог моста, више о томе на следећем линку.

ГАРАЖА КОД БРАНКОВОГ МОСТА НА ЈАВНОЈ ПРЕЗЕНТАЦИЈИ

Капацитет гараже је 384 места, а укупна БРГП 13.412 м2. Осим површина за паркирање путничких аутомобила, у склопу гараже је предвиђено паркирање минимум 20 бицикала, пуњачи за електрична возила, службене, помоћне и техничке просторије. Кров гараже биће уређен као зелена површина.

 

ПОДЗЕМНЕ ГАРАЖЕ ЧЕКАЈУ ДОЗВОЛЕ

 

Друга гаража, чија се градња очекује почетком јесени налази се поред Народне скупштине, између Влајковићеве и Косовске улице. Према Стојчићевим речима, овај пројекат је у поступку прибављања грађевинске дозволе.

 

Подземна гаража у Влајковићевој изнад које ће бити уређен плато поред објекта Народне скупштине Србије Фото: Беоинфо

– Та гаража је занимљива и по томе што ће се изнад ње наћи потпуно нови парк и парковска површина. Садашњи парк који се налази поред Народне скупштине потпуно је неуређен и он захтева потпуну реконструкцију што ће додатно бити убрзано управо изградњом ове гараже – наводи Стојчић.

Подсетимо, урбанистичким пројектом је предвиђен капацитет гараже од 284 паркинг места, укупне бруто површине 10.000 м2. Осим површина за паркирање путничких аутомобила, у склопу гараже је предвиђено паркирање 40 бицикала и мотоцикала, пуњачи за електрична возила, службене, помоћне и техничке просторије.

Пројектован је и зелени кров гараже, који ће бити уређен као зелена површина и обликован у складу са амбијентом преосталог дела парка, као заштићене околине културног добра.

 

КИНЕЗИ ЋЕ ВОДИТИ ОБЈЕКТЕ У ЦЕНТРУ ГРАДА

 

Средином 2019. године Град Београд потписао је са компанијом China Shandong International Economic & Technical Cooperation Co. Ltd уговор о концесији за пројектовање, финансирање, изградњу, управљање, одржавање и пренос четири подземне гараже на територији Београда.

Осим ових на углу Косовске и Влајковићеве улице и у Фрушкогорској улици код Косанчићевог венца, у плану су још две, на Студентском тргу и Тргу републике.

Како је тада најављено, гаража на Тргу републике ће се налазити испод новог објекта културе, а садашњег Стакленца.

Градња подземне гараже на Студентском тргу, како је раније речено, чека одлуку археолога.

– Ако ископавања не открију историјске слојеве и зидане артефакте, на простору Студентског трга започеће изградња подземне гараже са око 700 паркинг места у три подземна нивоа – раније је најавио Стојчић.

 

Екапија, Београдске, Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x