ПОБУНА ИЗНАД ПРОКОПА. СТАНАРИ ПРОТИВ ГРАДЊЕ НА КЛИЗИШТУ

ПОБУНА ИЗНАД ПРОКОПА

Побуна изнад Прокопа станара који живе на падини у солитерима. Фото: Београдске

Представници 1.500 станара из шест вишеспратница противе се градњи високих кула и то на земљишту које је склоно клизању.

Изградњи два изузетно висока објекта на парцели која се налази на клизишту, сви се противе.

Како појашњавају, Грађевински факултет је за потребе израде ПДР, захваљујући примедбама станара, у оквиру раног увида, израдио Елаборат о геотехничким условима у којима је јасно наведено да ће изградња комплекса имати утицаја на стабилност падине и током изградње и током коришћења.

  • У овом елаборату је као услов за будућу градњу дата изградња потпорне конструкције за коју нису дате ни димензије ни тачан положај, већ је дата препорука да се ураде додатне геотехничке анализе и истраживања.
  • да се обезбеди озбиљан геотехнички надзор и још неколико препорука којима се Грађевински факултет оградио од сваке одговорности, дајући инвеститору могућност да својим пројектом одлучује како ће обезбедити земљиште.

Потпуно је неприхватљива изградња на овој парцели јер је геотехнички елаборат показао да је озбиљно угрожена стабилност падине и суседних објеката – наводе житељи у допису послатом „Новостима“.

Кажу и да су ПДР-ом прекршени бројни прописи.

Планом генералне регулације комплекс железничке станице је површина планирана за саобраћај, не за становање како се предвиђа овим ПДР-ом.

Тврде и да урбанистички параметри који се односе на висину, нису поштовани. Овде максимална висина може да буде 10,5 метара, а ПДР је планирана градња солитера од 30 и 80 метара.

Парцела на којој је планирана градња нових солитера.

Како кажу, против овог плана су јер се постојећа зелена површина између Улице Стјепана Филиповића и постојећег објекта скоро једном половином укида, као и велики део зелене површине због извођења нове трасе улице.

Подсећамо, одлука о изради плана детаљне регулације подручја између Улице Стјепана Филиповића и Прокопа донета је у марту, на захтев компаније „Релвеј сити Београд“ која гради станичну зграду Београд центра, а рани увид оглашен је 10. маја.

Суграђани су одмах дали примедбе, сугестије и мишљења. Сада су мишљења наново дали, после јавног увида, а рок за предају замерки истекао је 29. октобра.

Представници 1.500 станара из шест вишеспратница сада чекају јавну расправу на којој ће представити све замерке и челницима града.

КЛИЗИШТЕ САНИРАНО БЕТОНОМ

Почетком седамдесетих година прошлог века, приликом ископа за потребе проширења платоа нове железничке станице, активирало се клизиште на локацији насеља у Улици Стјепана Филиповића, изграђеног од 1961. до 1963. Том приликом су се, дуж комплетног платоа, који је овим документом предвиђен за градњу, отвориле пукотине дубине од 15 до 20 метара, широке до пет метара. Клизиште је санирано уз помоћ зида од армираног бетона.

КАКО САДА ИЗГЛЕДА ПАРЦЕЛА НА КОЈОЈ ЋЕ СЕ ГРАДИТИ МОЖЕТЕ ПОГЛЕДАТИ У НАШОЈ НЕДАВНОЈ РЕПОРТАЖИ У ВИДЕУ.

ТРЕЋИ РЕБАЛАНС ГРАДСКОГ БУЏЕТА ЗБОГ ГРАДЊЕ МЕТРОА

Новости, Београдске

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

Остави коментар

Хвала што учествујете у дискусији. Ваш коментар је послат на објаву.

Подели и буди у току са објавама