ТРЕЋИ РЕБАЛАНС ГРАДСКОГ БУЏЕТА ЗБОГ ГРАДЊЕ МЕТРОА

ТРЕЋИ РЕБАЛАНС ГРАДСКОГ БУЏЕТА

Фото: Насеље на Макишком пољу, Беоинфо

Скупштина града Београда усвојила је трећи ребаланс буџета за 2021. годину, којим су предвиђена средства од 150.024.681.652 динара или око 1,282 милијарде евра.

Заменик градоначелника Горан Весић оценио је да је буџет највиши у новијој историји града, што је доказ да се у Београду добро послује.

  • – Трећи ребаланс буџета доноси се да би се обезбедио новац за почетак изградње метроа, односно колектора и насипања на Макишком пољу, техничку документацију и пројектовање друге линије метроа, затим за завршетак пружног прелаза у Батајници, приступне саобраћајнице за фабрику вакцина у Земуну, као и за аутобуску станицу у Блоку 42.

У сегменту урбанизма и просторног планирања увећање је 14,4 одсто, а кад је реч о метроу највеће увећање је у позицији Секретаријата за стамбене и комуналне послове око 1,8 милијарди динара.

Весић је рекао да иако постоје напади на пројекат изградње метроа његова изградња почиње у новембру.

– Таквих прича је било и за друге важне пројекте у Београду. Имаћемо и даље нападе и разне приче на овај ребаланс и то само због тога што су поједини желели да се заустави изградња метроа. Тај пројекат значи да овај град коначно решава проблеме и реализује оно што је обећавано педесет година – нагласио је Весић.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: ГРАЂЕВИНСКИ ФАКУЛТЕТ ПРОТИВ ПЛАНИРАНОГ МЕТРОА

Буџетом је обезбеђен и новац за изградњу колектора на Макишком пољу, поновио је Весић, и додао да то значи да ће се сва канализација скупљати на једно место, прерађивати и у чистом облику одлазити у реку.

– Обезбедили смо додатних више од 1,16 милијарди за финансирање предшколских установа. Данас градимо или смо изградили 15 нових вртића, а морали смо и да вратимо новац родитељима који су од 2008. до 2013. плаћали више за ову намену. Тако смо 3,5 милијарди динара морали да вратимо родитељима, што је вредност око 15 вртића. Вртићима у Београду обухваћено је много више деце него што је било икада у историји Београда – казао је Весић. 

Према његовим речима, обезбеђен је и новац за стотину нових личних пратилаца, те ће их сада имати укупно 600.

Одборници су дали сагласност и на Одлуку о расподели нето добити из 2020. године за 28 јавних, јавних комуналних и других градских предузећа, као и на ребалансе програма пословања за 2021. годину за 13 предузећа.

На почетку седнице Скупштина града Београда минутом ћутања одала је почаст недавно преминулом одборнику Ивану Тасовцу и директору „Погребних услуга” Драгану Балтовском.

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ МЕТРО СТАНИЦЕ – ПОЧЕЛО НАДМЕТАЊЕ АРХИТЕКАТА

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x