ОБНОВА ГЕНЕРАЛШТАБА КРОЗ ИДЕЈЕ СТУДЕНАТА АРХИТЕКТУРЕ

ОБНОВА ГЕНЕРАЛШТАБА КРОЗ ИДЕЈЕ СТУДЕНАТА АРХИТЕКТУРЕ

Обнова Генералштаба кроз идеје студената ахитектуре биће представљена на Београдској интернационалној недељи архитектуре 27. маја. (Фото: Политика)

Илија Срдановић, Алекса Богдановић и Алекса Рашић, студенти мастер студија Архитектонског факултета, освојили су прву награду на анкетном конкурсу за идејно архитектонско-урбанистичко решење реконструкције зграда Генералштаба оштећених у НАТО агресији 1999. године.

Рад овог тима, према оцени седмочланог жирија, био је најбољи у конкуренцији 20 решења која су учествовала у двостепеном студентском такмичењу.

Жири са проф. Владимиром Лојаницом, деканом Архитектонског факултета, на челу доделио је другу (Маријана Гајић, Сара Сандић и Милан Ристић) и трећу (Богдан Ђокић, Марта Комљеновић и Исидора Милојевић) награду и четири рада похвалио.

Реконструкција зграде А комплекса у Улици кнеза Милоша, мањег објекта без куле, са отвореним јавним површинама које јој припадају била је главна тема конкурса, док се за објекат Б могао дати предлог будуће намене у складу са визијом развоја те просторне целине.

Здање са кулом чији је улазни павиљон пре неколико година потпуно уклоњен није било обухваћено овим такмичењем.

Резултати конкурса биће јавно промовисани – сви радови представљени на изложби у оквиру манифестације БИНА (Београдска интернационална недеља архитектуре 26.05-07.07) и презентовани у каталогу конкурса.

Ово надметање само је један у низу догађаја којим ће Архитектонски факултет у Београду и Српска академија наука и уметности (САНУ) обележити 125 година од рођења Николе Добровића, једне од најзначајнијих личности српске и југословенске архитектуре, некадашњег декана Архитектонског факултета у Београду и првог урбанисте Београда.

Комплекс Генералштаба у Кнеза Милоша једино је изведено Добровићево дело у Србији, а о судбини овог споменика културе полемише се двадесетак година, али без решења за тај јединствени архитектонско-урбанистички проблем.

Политика

БИНА

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ТРИ НОВА ОБЛАКОДЕРА НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ (ВИДЕО)

ПОБЕДНИЧКО РЕШЕЊЕ ЗА ПРОШИРЕЊЕ ЕТФ-А

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x