НОВА АУТОБУСКА СТАНИЦА УСКОРО У ФУНКЦИЈИ. УГОВОР ДО КРАЈА МЕСЕЦА

НОВА АУТОБУСКА СТАНИЦА ЧЕКА НОВИ КРЕДИТ

Нова аутобуска станица у изградњи Фото: Београдске.рс

У нарeдне две недеље град ће са БАС-ом потписати уговор за изнајмљивање анекса у Блоку 42 који ће послужити као привремена станична зграда. – Очекује се да од априла са нове станице полази 80 одсто аутобуса.

Град је све озбиљнији у намери да на нови БАС, у сарадњи са овим предузећем, до краја године пресели 50 одсто полазака са постојеће аутобуске станице у Савском амфитеатру. А то је, ако се присетимо не тако давног делимичног пребацивања путничких возова са Главне железничке на Прокоп, за путнике конфузија у најави, пише Политика.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО НАПРЕДУЈУ РАДОВИ НА ИЗГРАДЊИ НОВЕ СТАНИЦЕ

 

За сада није јасно како ће у пракси изгледати делимична селидба аутобуског међуградског саобраћаја из Савског амфитеатра у Блок 42.

У граду нису прецизирали да ли је већ направљен и какав је план за селидбу полазака, односно који ће аутобуси и даље ићи са старог БАС-у, а који са новог. То појашњење изостало је и из БАС-а јер јуче нико од челника ове компаније није одговарао на позиве, преноси Политика. Отклањање свих недоумица о делимичном пребацивању полазака са старе на нову станицу тренутно је за путнике најбитније питање и због тога што би оно, ако се обистине најаве заменика градоначелника, требало да уследи за свега неколико седмица.

Очекујемо да до краја године 50 одсто саобраћаја са садашње аутобуске станице буде пребачено у Нови Београда, а план је да до априла 2021. године 80 одсто полазака и одлазака буде из Блока 42.

 

НОВА АУТОБУСКА СТАНИЦА: УГОВОР ЗА ДВЕ НЕДЕЉЕ

 

У наредне две недеље град ће са БАС-ом потписати уговор према којем ћемо му изнајмити анекс у Блоку 42 који ће послужити као станична зграда док нова, велика, не буде завршена. До априла би требало да буду окончани груби грађевински радови на новој станичној згради, а да онда цео комплекс новог БАС-а буде готов до краја 2021. Анекс, који ће послужити као привремена станична зграда, потпуно је завршен и опремљен. Корона јесте успорила радове, али отклоњене су све препреке да БАС настави са градњом – наводи за наш лист Горан Весић, заменик градоначелника.

Неке препреке ипак нису уклоњене, а реч је о измени плана детаљне регулације од којег зависи градња станичне зграде веће површине него што је првобитно била планирана.

Марко Стојчић, главни градски урбаниста, каже за „Политику” да би измене тог планског документа требало да буду усвојене на седници Скупштине града која је предвиђена за 30. новембар.

НОВА АУТОБУСКА СТАНИЦА ЗАХТЕВА НОВЕ САОБРАЋАЈНИЦЕ

 

Да би Блок 42 и његова околина после отварања новог БАС-а могли саобраћајно ваљано да дишу, било је неопходно и проширивање и сређивање улица око нове станице. Како подсећају у Дирекцији за грађевинско земљиште, уговор је закључен са „РАС инжењерингом” који је уведен у посао почетком јуна. Вредност уговорених радова је 269.000.000 динара нето, а рок за извођење је 270 дана. Али, како кажу у Дирекцији, извођач радове изводи брже од уговорене динамике па се завршетак посла може очекивати око Нове године.

– До сада су у Улици Марка Христића завршени сви пројектом предвиђени радови. Преостало је да се изради завршни слој асфалта од Улице Јурија Гагарина до улаза у комплекс БАС-а, као и спајање атмосферске канализације са постојећом мрежом у Улици Ђорђа Станојевића. У Јурија Гагарина, на делу од Антифашистичке борбе до Марка Христића, завршено је постављање свих инсталација, а преостало је да се уради завршни слој асфалта на све четири коловозне траке. На делу од Унутрашњег магистралног полупрстена до Антифашистичке борбе завршено је постављање кишне и фекалне канализације и у току је израда проширења коловоза – прецизирају у Дирекцији.

У Антифашистичке борбе, како додају, урађена је комплетна хидротехничка инфраструктура у делу испред аутобуске станице и завршено је проширивање коловозне конструкције. На страни саобраћајнице до Отвореног тржног центра у току је проширивање коловоза за још једну траку, после чега ће бити урађен завршни слој асфалта на свим тракама.

– Бициклистичке стазе предвиђене су између две раскрснице у Јурија Гагарина, као и у улицама Антифашистичке борбе и Марка Христића. По завршетку радова, у све три улице биће укупно око 150 стабала различитог дрвећа, 1.250 квадратних метара травњака и око 7.000 комада зимзеленог шибља и сезонског цвећа – кажу у Дирекцији.

Политика, Београдске.рс

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x