НА МЕСТУ ГЕНЕРАЛШТАБА КУЛЕ И МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР

Фото: Џаред Кушнер/Њујорк тајмс

Медији на Балкану су пренели речи Ричарда Гренела који најављује инвестицију од милијарду евра у три пројекта – два у Албанији и један у Србији, што је на мрежи ,,Икс“ потврдио и сам Џаред Кушнер, зет Доналда Трампа, бившег америчког председника.

Постоје три пројекта- каже за “Блиц” Ричард Гренел, бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине.

⁃ Један од три пројеката је у Београду. Дакле, ово ће бити невероватни луксузни пројекат мешовите намене са пет звездица. и биће светске класе – наводи Гренел.

Генералштаб као луксузни комплекс и „мост пријатељства“ Фото: Џаред Кушнер

На питање какве би користи Србија имала од овог пројекта, наглашава да је реч о огромној инвестицији.

⁃ Дакле, пројекат светске класе биће у Београду од америчких инвеститора, међународних инвеститора. У питању је пословни простор, станови и хотел са пет звездица. Направили смо мост који ће обележити првобитног архитекту пројекта и симболику пријатељства са Западом. Меморијални комплекс ће се градити кроз конкурс – затражићемо од појединаца да доставе предлоге за спомен – обележје. То ће бити начин да се гледа у будућност и изгради мост пријатељства и обнове – каже он.

Када је реч о датумима почетка изградње, Гренел објашњава да то зависи од коначних дозвола.

Стара касарна као хотел и куле као прелиминарни дизајн пројекта који је представио Џаред Кушнер за Београд


⁃ То зависи од коначних одобења. А онда се надамо у наредне две године. Дакле, пословни и јавни простор, станови, хотел и меморијални центар- истиче Гренел и додаје да је Београд данас један од најузбудљивијих и најживљих градова на свету:

Фото: Џаред Кушнер

⁃ Ово је прилика да амерички инвеститори преуреде бивши Генералштаб Владе Југославије и симболизује огроман напредак који је учињен у залечењу рана из прошлости. Овај пројекат претвориће симбол претходног сукоба у мост пријатељства и обнове – закључује Ричард Гренел.

Весић: Влада не поклања бивши Генералштаб

Министра грађевинарства влада је овластила да потпише „меморандум о ревитализацији” бомбардоване локације у центру Београда, али он још није потписан.

Постоји интересовање појединих компанија за инвестирање у локацију бившег Генералштаба, у Улици кнеза Милоша, тешко оштећеног у НАТО бомбардовању 1999. године, али меморандум о њеној ревитализацији нисам потписао, изјавио је за „Политику”, Горан Весић, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 Пре два дана изречена је неистина да влада има намеру да поклони плац на коме је некада био Савезни секретаријат за народну одбрану (ССНО). Поклонити државну земљу није могуће. Тако да то није истина. Не тако давно, пре двадесетак година, држава је преговарала са САД о једном другом плацу, на коме се данас налази америчка амбасада. То је некадашња зграда Маршалата. Према томе, било је претходних влада које су потписивале сличне уговоре и нико их због тога није нападао. Ако мене питате, није ни требало – рекао је Весић у изјави за наш лист.

Весић не негира чињеницу да га је влада овластила да потпише „меморандум о ревитализацији локације бившег Генералштаба” и понавља да је та одлука донета на јавној седници и да није никаква тајна.

ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ – ГЕНЕРАЛШТАБ КУЛТУРНО ДОБРО

Завод за заштиту споменика културе града Београда саопштио је да се зграда Генералштаба и Министарства одбране, оштећена у НАТО бомбардовању 1999. године, има статус културног добра и да Завод није добио ниједан званичан документ којим се предлаже укидање тог статуса.

„Овај завод није добио ниједан званичан документ предлог за укидање статуса културног добра – споменика културе ‘Зграде Генералштаба Војске Србије и Црне Горе и Министарства одбране у Београду’“, наводи се у одговору Завода на питања агенције Бета.

Завод је навео да је за зграде Генералштаба Војске Србије и Црне Горе и Министарства одбране у Улици кнеза Милоша 33-41 утвђен статус културног добра – споменика културе Одлуком објављеном у Службеном гласнику (бр 115/05), у којој су прописане и мере заштите споменика културе и заштићене околине

Петиција за градњу меморијалног центра

Еколошки устанак покренуо је петицију да на месту зграде Генералштаба у центру Београда буде изграђен меморијални центар посвећен жртвама из 1999.

Blic, Н1, Политика

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: TEMPO TOWER НОВА КАПИЈА БЕОГРАДА

НОВА ЗГРАДА СА ЛИЦЕМ СТАРЕ У КРАЉЕВИЋА МАРКА 2

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Mihajlo
Mihajlo
3 месеци пре

Nikola Dobrović se okreće u grobu. Sramota… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x