ПОЧЕЛО РУШЕЊЕ НА САВСКОМ ТРГУ, СПРЕМА СЕ РЕКОНСТРУКЦИЈА

(Фото: Београдске.рс)

Савски трг до Сретења следеће године добиће нови изглед.

Поред хотела „Пошта”, прекопута зграде бивше главне железничке станице, у току је уклањање продајних и угоститељских квадрата који су, како је навео Горан Весић, заменик градоначелника, ту били мимо закона.

 

Прометни, али годинама неугледни Савски трг полако се загрева за велику, дуго најављивану и више пута одлагану реконструкцију. Недалеко од хотела „Пошта” почело је уклањање неколико продајних и угоститељских објеката.

Како је потврдио Горан Весић, заменик градоначелника, тај посао се ради управо у оквиру припреме за преуређење Савског трга, а објекти који се уклањају су нелегални.

 

Да ће у току лета почети припремни радови за велику обнову трга, на коме ће се наћи и споменик Стефану Немањи, најављено је пролетос. Тада је истакнуто да ће детаљна реконструкција ове саобраћајнице кренути на јесен (у септембру, октобру), а да ће овај посао бити окончан на Сретење 2020. године – на Дан државности Републике Србије.

На урбанистичко-архитектонском конкурсу за уређење Савског трга и сквера на углу Карађорђеве и Травничке улице, на које је пристигло 25 решења, победили су шпански аутори Марко Фенвик и Хавијер Ирибарен. Они су овај плочник замислили као зелени точак са централним делом намењеним за пешаке.

Роштиљџије исељене из објекта на самом улазу на трг из правца Савске улице. Фото: Београдске.рс

 

Коначно решење за будући изглед трга усвојен је пролетос и оно је предвидело три измене у односу на решење Фенвика и Ирибарена.

Основне замисли су остале и у коначном решењу, али оно је предвидело да трамвајске шине убудуће не пролазе кроз централни део трга, него по ободу. Споменик Стефану Немањи ће бити постављен, али не у централном делу трга испред улаза у железничку станицу, већ мало удесно гледано из правца Немањине. Једна од измена у односу на награђено решење јесте и што се сада зна и позиција будуће метро станице за планиране прве две линије које ће се укрштати управо на Савском тргу. Она неће бити на централном делу трга, него на ободу. Остављена је могућност да се, када буде рађено коначно решење за метро, станица помери који метар лево или десно.

 

Предстојећа реконструкција подразумева измештање саобраћаја на обод трга, односно ближе граници са Немањином, изградњу великог платоа испред здања доскорашње Главне железничке станице и озелењавање обруча трга. План је и да се пресели аутобуска окретница са Савског трга и то највероватније код Мостарске петље, као и уклањање платоа где се тренутно налази обележје жртвама рата и браниоцима отаџбине 1990–1999. испред болнице „Свети Сава” и испред зграде Дома инвалида.

 

Када се заврше радови, овај кружни плочник биће пространа пешачка зона и биће веза две целине, старог и новог, традиционалног Београда и Београда будућности.

Овај посао финансира, како је раније најављено, „Београд на води”. Пред шпиц преуређења трга доста посла имаће надлежни за јавни превоз јер ће због радова на овој саобраћајници овај део града сасвим сигурно претрпети знатне саобраћајне измене. Јер преко овог трга пролази више трамваја и многи аутобуси градског и међуградског превоза, више од 30 линија.

 

Читајте још: Легендарна београдска кафана добила нове власнике

 

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x