МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР ,,СТАРО САЈМИШТЕ“ – ГРАДЊА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР СТАРО САЈМИШТЕ

Меморијални центар „Старо сајмиште”, као заједнички пројекат Министарства за културу и информисање и Града Београда, почиње да се гради следеће године, најавио је данас градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић.

Закон о Меморијалном центру „Старо сајмиште” ступио је на снагу, те су се створили услови да се овај пројекат реализује.

– У овом тренутку ради се пројектна документација за реконструкцију објекта Централна кула у комплексу Старог сајмишта у Београду, која би требало да буде готова до краја ове године.

На основу документације коју припремамо, почетак радова очекујемо почетком 2022. године. Морамо да негујемо сећања на важне историјске догађаје, које не смемо да заборавимо. Меморијални центар имаће истраживачки део, део за чување документације и њихову презентацију, а ту ће се организовати и разне манифестације како бисмо гајили сећање на несрећно страдале жртве једне погрешне идеје – казао је Радојичић.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: БУЏЕТ БЕОГРАДА – КУПОВИНА ЗЕМЉИШТА НА МАКИШУ, ЗАВРШЕТАК АУТОБУСКЕ..

Он је у изјави за РТС прецизирао да је план да се прво реконструише Централна кула у комплексу Старог сајмишта, а очекује се да до почетка радова буду решена имовинска питања.

– Кула је у изузетно лошем стању, небезбедна је. Цео објекат, посебно његови средишњи делови, девастирани су зубом времена, статички несигурни и небезбедни за коришћење. Зато нам је на првом месту безбедност људи који су се тамо уселили из различитих разлога и на нелегалне начине. Важно је да се после толико деценија ова значајна ствар реши – истакао је Радојичић.

МЕМОРИЈАЛНИ ЦЕНТАР ,, СТАРО САЈМИШТЕ“ ЗАКОН УСВОЈЕН

Посланици Скупштине Србије усвојили су, са 159 гласова, Закон о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ ради, како је наведно у предлогу, испуњавања дужности и трајног памћења и спомена жртвама холокауста, геноцида, окупаторског терора и злочина.

Како је раније у име предлагача објаснио министар културе и информисања Владан Вукосављевић, Законом о Меморијалном центру „Старо сајмиште“ оснива се установа која ће бити посвећена култури сећања на жртве и историјске догађаје који су се десили на простору данашњег Старог сајмишта, односно на простору нацистичког логора „Јеврејски логор Земун“ и „Прихватни логор Земун“.

Он је у Скупштини објаснио да ће Меморијални центар „Старо сајмиште“ између осталог обављати послове прикупљања, сређивања, чувања, излагања, одржавања и коришћења, истраживања и презентовања музејских, архивских и филмских докумената и предмета.

Беоинфо, Београдске

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x