ЛИНИЈСКИ ПАРК ПОЧЕТКОМ ДЕЦЕМБРА

ЛИНИЈСКИ ПАРК ПОЧЕТКОМ ДЕЦЕМБРА

Најпре се преуређује простор од ресторана „Бела Виста” до Куле Небојша и за те две од укупно десет целина биће потребно пет месеци.

Изградња линијског парка, између Бетон-хале и Панчевачког моста, почиње за десетак дана, каже Марко Стојчић, главни градски урбаниста.

  • Почетком следећег месеца уређење простора издељеног на десет целина којим су до пре три године тутњали возови креће од ресторана „Бела Виста” и иде до Куле Небојша. Тај посао, градња прве две целине, поверен је „Зеленилу Београд”.

– Разлог је тај што је простор од „Бела Висте” до Куле Небојша већ зелена површина у систему одржавања ЈКП „Зеленило Београд” и не морамо да расписујемо јавну набавку за пројектовање и извођење јер ће је сређивати то предузеће. Упоредо с тим расписујемо јавне набавке за пројектовање и извођење других целина – истиче Стојчић.

Он очекује да ће за пет месеци тај део посла бити завршен.

Вредност линијског парка, трогодишњег пројекта, износи између 55 и 60 милиoнa eврa и финансираће се из буџета иако је раније било речи да ће инвеститори на његовој траси донирати новац како би помогли овај пројекат, а истовремено ће он њега имати корист.

ЧЕШКИ ИНВЕСТИТОР ФИНАНСИРАО ИДЕЈНА РЕШЕЊА

Али очигледно је да нису нашли заједнички језик с градом осим једног изузетка.

Реч је о компанији „Себре Марина Дорћол” која је пре две године купила „Марину Дорћол” и на тој локацији планира да зида стамбени комплекс.

Тај чешки инвеститор са око 200.000 евра финансирао је израду идејних решења линијског парка до којих је град дошао позивним конкурсом.

Радови десет тимова домаћих архитеката били су основ за план детаљне регулације (ПДР) од Бетон-хале до Панчевачког моста.

Тај плански документ усвојен је претпоследњег дана августа ове године и широко је раширио руке изградњи станова и комерцијалних садржаја на траси зеленог коридора. Наиме, нови парк, 22,8 хектара приобаља које ће бити преуређено, тек је трећина укупне површине (66 хектара) ПДР-а.

Простор од Бетон-хале до Панчевачког моста више од 50 младих инжењера осмислило је као вишенаменску оазу за одмор и забаву која ће заменити пругу и стихијски подигнуте објекте, оплеменити део града уз индустријска постројења и омогућити бољу везу града и реке.

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x