КИНЕЗИ И ФРАНЦУЗИ СЕ УТРКУЈУ ЗА БЕОГРАДСКИ МЕТРО

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ МЕТРО СТАНИЦЕ - ПОЧЕЛА ТРКА АРХИТЕКАТА

(На слици прва линија метроа обележена црвено. Фото: Ежис, Екапија)

 

Градски челници су више пута поновили: Градња прве линије београдског метроа почеће 2020. године.

Још увек се, међутим, не зна ко ће га градити.

У трци су извесно Кинези и Французи.

Пре три дана из Кине је допутовала делегација ЈКП ,,Београдски метро и воз“. Боравили су тамо на позив кинеске компаније ,,Пуер Чајна“.

Поред обилазака линија метроа, делегација је имала низ стручних семинара и предавања у организацији домаћина. Тако су слушали о раду ТБМ машина, начину изградње, организације градилишта, ентеријера подземних станица и опремљености оперативног центра.

Са друге стране, и са Французима се продубљују контакти.

У Палати ,,Србија“ потписана Изјава о намерама о пројекту Београдског метроа између Владе Републике Француске, Владе Републике Србије и Града Београда.

Осим тога, и Француска компанија Ежис, према Уговору са Градом Београдом, завршила је Генерални пројекат и Претходну студију оправданости за Метро линије 1 и 2 током јуна.

Имајући у виду стратешки значај пројекта београдског метроа за Србију, потписници Изјаве о намерама изразили жељу да наставе заједничке активности на финансијском и техничком плану. Градоначелник Радојчић је рекао да је пројекат београдског метроа од интереса за целу Србију, о чему сведочи и то што је Влада Србије стала иза њега.

Данас смо потписали документ којим настављамо заједничке активности, што је од великог значаја за обе стране,  истакао је Радојичић.

Градоначелник Зоран Радојичић током пријема у Палати ,,Србија“. Фото: Беоинфо

Подсећамо, Владе Републике Француске и Владе Републике Србије потписале су Споразум о стратешком партнерству и сарадњи 8. априла 2011. године у Паризу.

Такође, потписане су и изјаве о намерама о пројекту београдског метроа између Владе Републике Француске, Владе Републике Србије и Града Београда, у Београду 18. новембра 2011. године, 6. новембра 2014. године и 22. децембра 2017.

ОТКУП ТОПЛОТНЕ ЕНЕРГИЈЕ ОД САГОРЕВАЊА У ВИНЧИ

У присуству председника Србије и Француске, Александра Вучића и Емануела Макрона, градоначелник Београда Зоран Радојичић и заменица директора компаније „Суез“ Мари-Анж Дибон разменили су данас и претходно потписани Уговор о откупу топлотне енергије између компаније „Бео чиста енергија“ и ЈКП „Београдске електране“.

За нас је од изузетног значаја и споразум који је потписан са Градом Београдом у вези са депонијом у Винчи и уговор о производњи топлотне енергије са компанијом „Суез“. У питању је инвестиција од 330 милиона евра, рекао је Александар Вучић, председник Србије.

Читајте још: Београдски метро, како је дефинитивно предвиђено да изгледа?

 

Београдске, Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x