БЕОГРАДСКИ МЕТРО: ЕВО КАКО ЈЕ ДЕФИНИТИВНО ПРЕДВИЂЕНО ДА ИЗГЛЕДА.

Коначна траса прве две линије метроа је утврђена, док је почетак радова планиран за крај следеће године.

Такође, у будућности се планира и трећа линија, која би требало да повеже Вождовац, нову аутобуску станицу у Блоку 42 и железничку станицу Нови Београд преко Прокопа, Славије и Трга републике, најавио је заменик градоначелника Београда Горан Весић у изјави за Вечерње новости.

Београдски метро ће имати станице, по угледу на метрое европских престоница, које ће дизајнирати домаће архитекте.

– Чињеница да тек сада знамо тачну трасу метроа и положај станица, доказ је да обећања бивших власти о изградњи метроа нису била истинита, јер нису имали познату трасу – рекао је Весић.

 

УКРШТАЊЕ ЛИНИЈА НА САВСКОМ ТРГУ

Прва линија ће бити у потпуности под земљом, изузев дела на Макишком пољу, где ће се налазити и депо.

Друга линија ће једним делом, на Новом Београду и Земуну, бити на вијадукту. Планирано је да укрштање прве две линије метроа буде на Савском тргу, односно на месту бивше главне железничке станице.

 

Београдски метро у првој фази неће обухватати Прокоп, али ће путници моћи да користе БГ воз и станицу даље, на Мостарској петљи, да „ухвате“ метро.

– На исти начин ће путници са нове аутобуске станице у Блоку 42 моћи уз помоћ БГ воза да дођу до метроа, али само до изградње треће линије – истакао је Весић и додао да ће пројектовање треће линије почети исто када и изградња прве две.

Према његовим речима, кинески партнери биће задужени за изградњу свих станица, док ће уређење истих бити расписан посебан конкурс.

– Тиме  желимо да домаћим архитектама понудимо да оставе трајни траг у развоју града и да уреде станице тако да свака представља део историје Србије и Београда – додао је Весић.

Метро ће бити у потпуности интегрисан са осталим видовима градског, приградског и међуградског саобраћаја, као и БГ возом.

БГ ВОЗ И НОВЕ ЛИНИЈЕ

Паралелно са метроом додатно ће бити развијан систем БГ воза, за шта је потребно око 500 милиона евра. О томе разговарамо са јапанским компанијама које имају подршку тамошње Владе.  Ове године БГ воз ће бити проширен до Младеновца, преко насеља Ђуринци у Сопоту. Од 8. децембра,  БГ воз ће „покривати“ Барајево и Лазаревац, док ће током јесени саобраћати до Панчева. Планира се и изградња нове линије која би обухватила Сурчин, будуће здање националног стадиона и аеродром, као и линије према Карабурми – рекао је Весић.

Извор: Екапија Новости

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x