ПРОСЛАВЉЕН СПАСОВДАН, СЛАВА БЕОГРАДА

Литургијом у Вазнесењској цркви и литијом централним градским улицама Град Београд је обележио своју славу – Вазнесење господње, Спасовдан.

Након литургије градским улицама је кренула литија током које су читане три молитве – прва за здравље, друга за мир и просперитет Београда и његових грађана и трећа за покој душе јунацима који су дали своје животе за Београд.

Литија је формирана испред цркве, у Улици адмирала Гепрата, кретала се улицама кнеза Милоша и краља Милана до Теразијске чесме.

Колона се даље кретала Кнез Михаиловом, Париском улицом и улицом Симе Марковића до Саборне цркве, где је прочитана друга молитва.

Затим кроз Поп Лукину, Бранкову, Краљице Наталије где се домаћин славе издвојио и кренуо  улицом Косовке девојке са иконом, житом, колачем и свећом до Старог двора, док је литија настављена кроз Добрињску и Улицу адмирала Гепрата до порте Вазнесењске цркве, чиме је симболично затворен круг и читана трећа молитва у спомен свих палих јунака Београда.

 

Спасовдан Фото: Беоинфо

Овогодишњи домаћин славе је градоначелник Београда Зоран Радојичић, који је раније позвао грађане да узму учешће у литији, јер је она део историје и традиције и истакао да није толико важна масовност учешћа колико искреност људи који желе добробит и јединство.

Радојичић је подсетио да се градска слава Спасовдан слави од 1403. године, када је деспот Стефан Лазаревић прогласио Београд престоницом, те указао да је од тада било више прекида у њеном празновању.

„Ако желимо благостање и напредак у породици, сви врло пажљиво спремамо славу и радујемо се, тако и слава града има значај ако желимо бољитак и напредак нашем Београду”, рекао је Радојичић.

Поводом градске славе на 127 билоборда у Београду постављене су слике са мотивима средњовековне историје Србије које ће грађани, али и посетиоци престонице моћи да виде до 3. јула.

У литији су учествовали и заменик градоначелника Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић, свештенство СПЦ, представници Војске Србије, МУП-а, грађани.

На челу литије је био Јерусалимски крст, а иза њега барјак града Београда.

 

Извор: Беоинфо, Политика.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x