90 ГОДИНА ОД СМРТИ АРЧИБАЛДА РАЈСА

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је венац на споменик Арчибалду Рајсу поводом 90. годишњице смрти швајцарског криминолога и хемичара који се истакао радом на откривању злочина почињених над српским народом током Првог светског рата. 

Младеновић је рекао да је обележавање годишњице смрти Арчибалда Рајса догађај који нас окупља и подсећа на његову посебну и значајну улогу у историји српског народа.

– Рајс је био сведок веома тешког времена по Србе – периода Првог светског рата и периода после окончања сукоба када је његова улога била још важнија за успостављање одређених институција у области криминологије, безбедносних и војних структура и свега онога што је било неопходно како би Србија кренула у правцу модерног времена. Први светски рат је период страдања за српски народ и његово сведочење било је од непроцењиве вредности, што се посебно односи на почетак рата када је аустроугарска војска чинила права зверства и злочине на подручју Мачве и Подриња – истакао је Младеновић.

Према његовим речима, улога Арчибалда Рајса је, између осталог, била значајна јер је са великим бројем доктора и медицинских сестара дошао у Србију и значајно помогао српској војсци и народу да преброди тај тешки период. 

– Рајс је уочио и све мане и недостатке које нас карактеришу као народ, као и пропусте које понекад још увек правимо. Др Арчибалд Рајс је био велики пријатељ српског народа, сјајан стручњак који је обележио своје време, али и будућност остављањем важних порука о нашим манама и врлинама које недовољно истичемо и негујемо. Његове поруке остају поколењима која долазе и надам се да ћемо из његове заоставштине научити много и да његову улогу никада нећемо заборавити – поручио је Младеновић.

Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић подсетио је да је Рајс стигао у Србију 1914. године на позив тадашње српске владе како би истраживао злочине немачке, аустроугарске и бугарске војске над цивилним становништвом.

– Данас, као и свих ових година, са поносом се сећамо др Арчибалда Рајса, швајцарског научника који је својим преданим радом на истраживању злочина над српским становништвом у време Првог светског рата заувек задужио Србију скидајући ружну слику о Србима у тадашњем европском миљеу – рекао је Антић.

Венце на споменик Арчибалду Рајсу положили су представници Владе Републике Србије, Министарства одбране, Министарства унутрашњих послова, Криминалистичког полицијског универзитета и породице.
 

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x