КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ОБНОВЉЕНА ПОШТА НА САВСКОМ ТРГУ

КАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ОБНОВЉЕНА ПОШТА НА САВСКОМ ТРГУ

Зграда некадашње Поште на Савском тргу, ремек-дело великог српског архитекте Момира Коруновића, ускоро ће, након вишедеценијске запуштености, бити темељно реконструисана, саопштено из компаније Београд на води.

Једном од најлепших здања предратног Београда биће враћен оригинални изглед, са раскошном фасадом и у идентичним размерама које је имало све до 1944. године.


„На основу постојеће архивске документације и оригиналних цртежа, који су укрштани с аутентичним фотографијама, реконструисана је оригинална спољашност зграде. Такође, откривени су сви планови фасаде и реконструисани су елементи којих није било на цртежима. Савремени начин градње и постојећи грађевински материјали биће прилагођени физиономији објекта, како би се темељном реконструкцијом постигао што је могуће оригиналнији изглед зграде саграђене пре готово једног века“, истакао је Братислав Милојевић из компаније Машинопројект Копринг, која је ангажована на реконструкцији.

Фото: Београд на води


Будући образовно-културни центар града


Након завршетка реконструкције, Коруновићево здање на Савском тргу постаће нови дом за дечије позориште „Бошко Буха“, интерактивни дечији музеј, као и библиотеку, док ће се на последњем спрату налазити ресторан и кафић за посетиоце, са отвореним терасама на деловима равног крова. У непосредној близини, у оквиру Београда на води, биће саграђена и најмодернија двојезична државна основна школа са базеном, као и државни вртић са најсавременијим садржајима за децу, а на метро станици иза зграде реновиране некадашње Главне железничке станице укрштаће се прве две линије подземне железнице.


Некадашњи бисер српске архитектуре


Чувени архитекта Момир Коруновић подигао је зграду Старе поште у савременом српско-византијском стилу 1929. године, али је бурна историја закомпликовала њену судбину. Ово здање, које је поносно истицано на разгледницама старог Београда, током Другог светског рата претрпело је велика оштећења. По завршетку рата зграда је рестаурирана у духу соцреализма, а са раскошне фасаде, пред којом су многи остајали задивљени, поскидани су орнаментални и декоративни елементи који су је красили. Тако је Стара пошта „огољена“, заравњена, скраћена и сведена на данашњи изглед који није ни налик оригиналном решењу.

Belgrade waterfront

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И: ИЗДАТА ДОЗВОЛА ЗА ОБНОВУ ЗГРАДЕ БЕОБАНКЕ НА ЗЕЛЕНОМ ВЕНЦУ

КОМПЛЕТНА ЗГРАДА ,,РЕВОЛУЦИЈА” ИЗДАТА САМО ЈЕДНОМ ЗАКУПЦУ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

5 2 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

3 Коментари
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Vera
Vera
1 година пре

Najzad! Tako se čuvaju nacionalna blaga .… Читај даље »

Beli
Beli
1 година пре

Meni je lepsa prva varijanta koja se… Читај даље »

3
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x