ГРАД ТРАЖИ ПРОЈЕКТАНТЕ И ИЗВОЂАЧЕ ЗА ЛИНИЈСКИ ПАРК

ГРАД ТРАЖИ ПРОЈЕКТАНТЕ И ИЗВОЂАЧЕ ЗА ЛИНИЈСКИ ПАРК

Простор од Бетон хале до Панчевачког моста више од 50 младих инжењера, изабраних на позивном конкурсу 2020, осмислило је као вишенаменску оазу за одмор и забаву

Тендер за пројектовање и извођење преосталих осам од укупно 10 фаза линијског парка требало би коначно да буде расписан до краја месеца, потврдили су за Политику у Градској управи.

Изградња прве фазе једног од најзначајнијих градских пројеката, уређење простора у дужини од 4,6 километара између Бетон хале и Панчевачког моста којим су до 2018. године пролазили возови, још траје.

За део приобаља између Бетон хале и Бастиона Светог Јакова чија је обнова започета крајем јануара ангажовано је Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” које одржава тo подручје. „Зеленило” ће радити и другу фазу линијског парка која још није почела – од Бастиона Светог Јакова до СРЦ „Милан Гале Мушкатировић”.

Простор од Бетон хале до Панчевачког моста више од 50 младих инжењера, изабраних на позивном конкурсу 2020, осмислило је као вишенаменску оазу за одмор и забаву која ће заменити пругу и стихијски подигнуте објекте, оплеменити део града уз индустријска постројења и омогућити бољу везу града и реке.

Линијски парк по узору на њујоршки Хај лајн имаће пешачке и бициклистичке стазе, платое за изложбе, фестивале, клизање, дечја игралишта, спортске терене на отвореном, трим-стазе, скејт парк, кафиће, ресторане, уметничке павиљоне, едукативне центре…

Али корист од његове изградње имаће и бројни инвеститори који су се нашли на његовој траси. Плански документ који је основ за изградњу линијског парка, усвојен прошлог августа, на велика врата угурао је и градњу станова и комерцијалних садржаја. Од укупно 66 хектара, колико је обухваћено планом детаљне регулације линијског парка, 22,8 хектара приобаља припада новом зеленом коридору.

Вредност линијског парка, трогодишњег пројекта, износи између 55 и 60 милиoнa eврa и финансираће се из буџета града.

Политика

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

НОВА ЛУКА У КРЊАЧИ ЋЕ УГОЗИТИ ПАНЧЕВАЧКИ МОСТ?

ЦЕНТРАЛНА КУЛА СТАРОГ САЈМИШТА СЕ ПРВО РУШИ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x