Ево како ће тачно изгледати фонтана на Славији

Месец дана након расписивања тендера за реконструкцију трга Славија почело пријављивање за изградњу фонтане у оквиру централног острва кружног тока, преноси Беобилд. Дирекција за изградњу Београда расписала је ове недеље тендер за извођача који ће бити отворен до 27. маја.

Фонтана Славија
Фигуре које ће правити млазеви

Централна фонтана имаће велики кружни базен пречника 32 метра, а визуелни доживљај ствараће 261 млазница постављена у 6 концентричних кругова унутар базена. Модеран систем пумпи омогућаваће прављење већег броја различитих водених фигура.

Базен фонтане биће преливног карактера, изграђен од армираног бетона и пресвучен гранитним плочама светло сиве боје. Унутар базена ће се налазити велика централна млазница окружена са шест концентричних кругова вертикалних млазова различите величине. Висина млазова расте од обода ка центру, па ће максимална висина млаза на ободу бити 6 метара, док ће централна млазница бити у могућности да у максимуму капацитета досегне чак 16 метара. Поред тога, месингане млазнице имаће подесиве зглобове што пружа разне могућности у обликовању водене атракције.

Вода из великог базена преливаће се у ободни канал, а око фонтане је планиран озелењен кружни простор са цветним аранжманима (Лавандула ангустифолиа и Вероница спицата ‘Хеидекинд’). Испод базена фонтане планирана је машинска соба, са сложеним системом резервоара и пумпи, као и систем флитера за третман воде. Радови на изградњи фонтане изводиће се паралелно са реконструкцијом трга у две фазе, од 1. до 60. дана и од 126. до 155. дана. Вредност фонтане је процењена на око 2 милиона евра.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x