Рушење Миксалишта: Шабић – ко су људи с фантомкама?

Због изградње пешачког платоа који ће се протезати од зграде Геозавода до обале Саве, данас се руши Миксалиште – место на коме су волонтери помагали мигрантима у Београду, у Мостарској број 5. 

Грађани, волонери и мигранти су протестовали јуче у парку код аутобуске станице. „Рефјуџи Еид Миксалиште“ је изграђено за помоћ угроженима из ратом захваћених подручја Блиског Истока.

Скупштина града Београда је преко надлежних институција поручила да неће бити одлагања рушења, саопштио је Миксер.

Сво објекти у Херцеговачкој улици сравњени су са земљом.

У Миксалишту ће морати да размишљају о новој локацији на којој ће помагати избеглицама. Како су раније рекли за медије, дневно више од триста особа посети центар како би добиле храну, одећу и обућу, а од августа прошле године кроз центар је прошло више од сто хиљада избеглица.

ШАБИЋ – ОТКРИТИ ОКОЛНОСТИ ПОД КОЈИМА СЕ РУШЕЊЕ ДОГОДИЛО

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Родољуб Шабић позвао градске власти да објаве све информације о околностима под којима је у ноћи 25. априла порушен део Савамале на раскрсници Херцеговачке и Мостарске улице.

Како је саопштено, повереник је упутио писмо градоначелнику Београда и позвао градске власти да објаве све информације о томе.

„Према информацијама које је повереник добио од грађана, 30-так људи који су били маскирани, са фантомкама на главама и наоружани палицама, спровели су, са три багера, рушење објеката које су користили приватни корисници у површини од око 1.000 квадратних метара. Претходно су везали ноћног чувара и одузели му мобилни телефон“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да је према тим информацијама, полиција, одбила да изађе на увиђај, упућујући грађане на Комуналну полицију, уз образложење да је Комунална полиција у том рушењу и учествовала. Комунална полиција је демантовала наводе полиције.

Повереник је оценио да и под претпоставком постојања беспрекорног правног основа за рушење, околности под којима је рушење изведено, представљају информације од јавног значаја.

Он је навео да је потпуно нејасно чиме би се могло објаснити да рушење било ког легалног пројекта спроводе анонимне особе са „фантомкама“, ноћу, тако што људе везују и одузимају им телефоне.

„Повереник сматра да је од великог јавног значаја да градске власти објављивањем информација отклоне дилеме у вези са овим догађајем, а разуме се и да, уколико се потврде присутне сумње у незаконито поступање односно кршење људских права, предузму мере против одговорних актера“, наводи се у саопштењу.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x