БЕОГРАД КУПУЈЕ 80 НОВИХ ТРОЛЕЈБУСА. РАСПИСАН ТЕНДЕР

БЕОГРАД КУПУЈЕ 80 НОВИХ ТРОЈЕЛБУСА

Заменик градоначелника Горан Весић изјавио је да је Град Београд данас расписао тендер за набавку 80 нових тролејбуса.

Он је подсетио да се у возном парку налази 80 тролејбуса старости 13 и по година. 

– Просечна старост аутобуса је мало више од осам година. Када буде стигло сто нових аутобуса на гас које смо купили, а првих 20 стиже у марту, просечна старост аутобуса биће око шест година. Полако се приближавамо европским трендовима када је у питању старост возила у јавном превозу – објаснио је Весић.

Он је нагласио да је вредност тендера пет и по милијарди, односно 47 милиона евра. 

– Од оних који ће нам испоручити тролејбусе тражимо да то буду најквалитетнији тролејбуси који се производе на свету, да имају најмање десет километара аутономије, што значи да ће бити истовремено и тролејбуси и аутобуси и да ће моћи да иду најмање десет кулометара без пантографа као електроаутобуси. То би нам омогућило да продужимо неке тролејбуске линије и да повежемо различите тролејбуске линије без изградње мреже, а то је посебно важно јер се не може било где изградити мрежа – рекао је Весић.

Весић је додао да ће тролејбуси бити нископодни те да ће имати рампе за инвалиде и вај-фај. 

– Тражено је да сваки тролејбус има 78 места. Купујемо 60 соло и 20 зглобних тролејбуса. Тиме ћемо у наредних четири до пет година заменити све аутобусе у Београду. Од тренутка потписивања уговора, рок је 300 дана за испоруку првих 20 тролејбуса а затим сваке године треба да буде испоручено још 20 тролејбуса – рекао је Весић.

Он је подсетио да тролејбуси у Београду постоје од 1947. године. 

– Последњи тролејбуси купљени су 2011. године. Сада ћемо добити квалитетне тролејбусе који ће омогућити да се наши грађани комфорно возе. Сви ће бити климатизовани и биће уживање возити се у њима. Настављамо да модернизујемо наш парк када је у питању градски превоз – казао је Весић.

Он је нагласио да ће се сваке године у наредних пет година куповати нових сто аутобуса на природан гас. 

– Ове године смо купили и ставили у функцију десет електроаутобуса. Сваке године ћемо куповати по десет електроаутобуса и на тај начин ширити наше еко-линије. Када будемо завршили прве две линије метроа и приградску железницу, 2030. године имаћемо свега 500 аутобуса на улицама који ће бити на природан гас или електроаутобуси. Мања ће бити потреба за аутобусима јер ћемо имати метро. А полако крећемо и са заменом трамваја. Тендер за куповину првих 50 треба да буде расписан ове године, тако да 2030. године нећемо имати ниједно возило које користи фосилна горива, што значи да ће у потпуности наш превоз бити еколошки – закључио је Весић.

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

У БЛОКУ 11А ГРАДЊА НОВОГ СОЛИТЕРА

ОБНОВА СТАРЕ И ГРАДЊА НОВЕ ПСИХИЈАТРИЈЕ У ОВОЈ ГОДИНИ

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
deda
deda
2 године пре

78 mesta… vrlo specificno. Pretpostavljam da je… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x