БАРА РЕВА ЗАТВОРЕНА, ПОТРАГА ЗА НОВИМ ЛОКАЦИЈАМА ЗА ОТПАД

БАРА РЕВА

Бара Рева затворена  Фото: Експедиција Агроекологија

Директор Јавно комуналног предузећа (ЈКП) Градска чистоћа Марко Попадић изјавио је да је то предузеће престало да одвози грађевински отпад на привремену депонију поред Баре Рева у београдском насељу Крњача и да се сада траже локације за нове депоније.

 

Попадић је за РТС рекао да се отпад пребацивао тамо зато што је његова количина прешла капацитете депоније у Винчи, која је једина градска депонија.

„Депонија у Винчи се користи од 1977. године и услед пораста те количине отпада дошло је до померања депоније и самог тла“, казао је.

Навео је да је, такође, угрожена и брана која се налази на дну депоније у Винчи, која спречава да се сав тај отпад спусти ка фабрици за прераду отпадних вода.

„Зато смо били у обавези да нађемо алтернативне локације где ћемо одвозити земљу и шут“, казао је Попадић.

Навео је да су у задњих годину дана два пута извођени радови да та брана не би била угрожена. Додао је да верује да је због затварања депоније Бара Рева настало више десетина нових илегалних депонија, а да један део отпада иде у Винчу.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: ПОТРАГА ЗА ТЕМЕЉИМА ЈЕДНЕ ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ЦРКАВА У БЕОГРАДУ

„У преговорима са нашим оснивачем Дирекцијом за градско грађевинско земљиште, Секретаријатом за заштиту животне средине у потрази смо за новим локацијама где би могли да одвозимо земљу и шут“, рекао је додајући да још увек не знају где би оне могле да буду.

Попадић је рекао и да је ЈКП Градска чистоћа, заједно са Градом Београдом упутила амандман Министарству грађевине којим сваки инвеститор када буде добијао употребну дозволу за објекат који је изграђен бити у обавези да донесе папир о кретању отпада.

„Тако ћемо смањити број илегалних депонија, али да бисмо то урадили морамо да суграђанима, то јест инвеститорима који инвестирају у грађевинску индустрију, омогућимо још таквих локација где ће моћи легално да истоварују земљу и шут и како би добили дозволе да користе објекте“, рекао је.

Због дивље депоније на Бари Реви грађани су организовали протесте. Њима се прикључила позната глумица Светлана Бојковић која је својим телом спречила камион да на Бари Рева истовари грађевински отпад.

„Бара Рева је јединствена еколошка оаза којој депонија отпада прети да прерасте у еколошку катастрофу. То је станиште биљног и животињског света, а у близини живе и људи. Све то бива поремећено јер се ту свакодневно истоварују на тоне шута“, казала је Бојковић.

 

РТС, Данас

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Фалсификатор
Фалсификатор
1 година пре

Како то шут на меком земљишту близу… Читај даље »

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x