ПОТРАГА ЗА ТЕМЕЉИМА ЈЕДНЕ ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ЦРКАВА У БЕОГРАДУ

ЦРКВА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ

ПОТРАГА ЗА ТЕМЕЉИМА ЈЕДНЕ ОД НАЈЗНАЧАЈНИЈИХ ЦРКАВА У БЕОГРАДУ

 

Град Београд донео је коначну одлуку да финансира археолошке радове на проналаску темеља Цркве Успења Пресвете Богородице.

 

Претпоставља се да је на делу Београдске тврђаве од овог храма једино остао сачуван остатак мерменог надвратника са ктиторским натписом деспота Стефана Лазаревића.

Предлог је, како је, за „Новости“, рекао заменик градоначелника Горан Весић на јучерашњем обележавању 61. године постојања Завода за заштиту споменика културе упућен овој инсититуцији.

Уколико Завод и Арехеолошки институт прихвате понуду, стручњаци ће кренути у потрагу за остацима једне од најзначајних београдских цркава.

– Ово је после радова на Студентском тргу, друго археолошко истраживање које ћемо финансирати – рекао је Весић. – Успењска црква је уништена у време аустријског напада на престоницу 1719. године.

 

То је била црква деспота Стефана коју је Сулејман Величанствени претворио у џамију.

 

Пошто знамо где су темељи митрополије, она је била поред, па претпостављамо да су остали сачувани темељи.

Како је подсетио заменик градоначелника, следи реконструкција Музеја града, старе Железничке станице.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: САХАТ И БАРОКНА КАПИЈА НА ТВРЂАВИ КОНАЧНО ОБНОВЉЕНЕ

– Тренутно се ради Спиртина кућа, фасада на Привредном суду, а током ове године требало би да почне и реконструкција Зиндан капије и Капије Карла Шестог – истакао је Весић. – Град је спреман да да пружи подршку Заводу и да финансира све оно што сматрамо да је важно и што може да допринесе очувању наше баштине и културе.

У шест деценија завода стало је 441 непокретно културно добро, од којих 18 имају шири просторни обухват просторно културно-историјске целине.

-Од 1960. до 1990. године Завод је препознао девет таквих целина, док је тај број у последње четири године удвостручен – рекла је директорка Завода за заштиту споменика културе Оливера Вучковић.

 

Новости

 

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x