САХАТ И БАРОКНА КАПИЈА НА ТВРЂАВИ КОНАЧНО ОБНОВЉЕНЕ

САХАТ И БАРОКНА КАПИЈА

САХАТ И БАРОКНА КАПИЈА НА ТВРЂАВИ КОНАЧНО ОБНОВЉЕНЕ

 

Сахат и Барокна капија на Београдској тврђави су обновљене, а како је најавио Горан Весић, заменик градоначелника, биће реконструисане Капија Карла Шестог и Зиндан капија.

– Обновљени су Мало и Велико степениште, плато око споменика „Победник”, а урађене су и рестаурације „Победника” и Споменика захвалности Француској. Преуређени су и Али-пашино турбе, као и Чесма Мехмед-паше Соколовића. Радове није зауставила ни корона – рекао је Весић и нагласио да је улагање у овакве пројекте улагање у очување културног и националног идентитета.

 

– Сахат капија представља читаву историју Београдске тврђаве, од праисторијског до рановизантијског периода. Јужни бедем припада граду Стефана Лазаревића, а ту су и барокне капије које су радили Аустријанци, Сахат капија коју су направили Турци, а имамо и немачки бункер из 20. века. Тешко је замислити да постоји место које на мањем простору може да понуди практично целу историју Београдске тврђаве – додао је Весић и подсетио да је у току пројекат за изградњу канализационе мреже на Београдској тврђави.

Марија Рељић, директорка ЈП „Београдска тврђава”, рекла је да су од свих радова планираних на овом простору у току ове године најкомплекснији били на Сахат и Барокној капији.

 

Читајте још: БЕОГРАДСКА ФИЛХАРМОНИЈА ДОБИЈА НОВУ ЗГРАДУ ОД 120 МИЛИОНА ЕВРА

 

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x