МУЗЕЈ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ И ЗВАНИЧНО СЕ СЕЛИ НА ДОРЋОЛ

ТЕРМОЕЛЕКТРАНА ДОРЋОЛ

Музеј Николе Тесле биће пресељен из Крунске улице у зграду Термоелектране „Снага и светлост“ на дорћолској обали Дунава, одлучила је Влада Републике Србије.

„Зграде Термоелекране „Снага и светлост“ у Београду у потпуности одговара потребама Музеја Николе Тесле. Ова изузетно значајна установа културе, која чува највећу збирку докумената о животу и раду Николе Тесле, на овај начин добиће адекватан простор како би наставила са промовисањем лика и дела једног од највећих умова 20. века“, наводи се у саопштењу које је послало Министарство културе и информисања.

Објекат Термоелектране „Снага и светлост“ (Улица Дунавски кеј б.б) саграђен је у периоду од 1930. до 1932. године, према пројекту Швајцарског друштва за електрификацију и саобраћај из Базела и састоји се из зграде Елекране, порталног крана са рукавцем, пумпне станице и филтерског постројења. Утврђен је за споменик културе.

Покретна културна добра везана за живот и дело Николе Тесле, која чине збирни фонд Музеја, разврставају се на начин који омогућава правилно обаваљање прописаних послова заштите културних добара и савремену музеолошку презентацију музејских збирки и то збирки предмета из области електротехнике, машинства, хемијске технологије, ситних техничких предмета, личних предмета Николе Тесле, ликовне и примењене уметности из заоставштине Николе Тесле, меморијалних предмета, као и збирка ликовне и примењене уметности Музеја Николе Тесле.

Музеј Николе Тесле је 21. маја 2020. године постао републичка установа културе.

 

Читајте још: БЕОГРАДСКА ФИЛХАРМОНИЈА ДОБИЈА НОВУ ЗГРАДУ ОД 120 МИЛИОНА ЕВРА

 

Блиц

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

One Thought to “МУЗЕЈ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ И ЗВАНИЧНО СЕ СЕЛИ НА ДОРЋОЛ”

  1. Branislav

    Lepo je graditi ovakav objekat u Srbiji
    Mislim da je ono Nacionalni bitno te predlažem da se stadion pravi za potrebe cele nacije u nekom drugom gradu i svojim prisustvom utiće na privredu sport i turizam centralne Srbije
    To nije privatna investicija pa da odlućuju iskljucivo profit i Beogradofilija

Остави коментар

Хвала што учествујете у дискусији. Ваш коментар је послат на објаву.