ШАПИЋ ЗА РАСКИД СА БАС-ОМ ЗБОГ НОВЕ СТАНИЦЕ

БАС ИЗМЕНИО ГРАЂЕВИНСКУ ДОЗВОЛУ

Новоизабрани градоначелник Београда Александар Шапић као један од првих потеза најављује да ће захтевати да Град Београд самостално доврши изградњу аутобуске станице на Новом Београду.

Оно што прво хоћу да урадимо је то да пресечемо аутобуску станицу. Чекамо је годинама. Зависило је од приватног предузећа. Ти радови трају годинама. Ја ћу предложити да се то одузме, односно да се врати граду Београду и да ми завршимо ту аутобуску станицу. То ће бити један од првих потеза – рекао је Александар Шапић у јутарњем програму Курир телевизије.

Градоначелник Београда је објаснио да је „ноторна лаж да је најавио одлуку о забрани вожње једне особе у ауту у шпицу“.

Нисам тако рекао. У разговору сам рекао да у разним земљама постоје различити начини да се загађење спречи. Наводио сам примере из разних земаља. А онда сам рекао да је први предуслов да имате добар јавни превоз и метро – објаснио је Шапић.

4 ГОДИНЕ РАДОВА НА НОВОЈ СТАНИЦИ

Уговор о градњи аутобуске станице у Блоку 42 између БАС-а и Града потписан је 2017. године.

Према тадашњим најавама требало је да први путници са Новог Београда крену 2019. године.

Камен темељац постављен је 2018. године.

Изградња перона и паркинга је почела током 2020. чекало се да се усвоји нови ПДР како би се добила дозвола за градњу станичне зграде.

2019. БАС је подигао кредит од 12 милиона евра код Комерцијалне банке, док је осам милиона требало да обезбеди из сопствених средстава.

Станица на Новом београду је годинама у плановима, али је изградња пројекта ,,Београд на води“ убрзала покушај измештања саобраћаја из Карађорђеве улице, који се упркос најавама није до данас десио.

Нова станица према Идејном решењу треба да има 42 одлазна и 20 долазних перона, као и 18 перона за туристичке аутобусе.

Имаће станичну зграду површине 27.000 квадратних метара у којој ће бити сви садржаји неопходни путницима – ресторани, кафићи, банке, гаражу са више од 200 паркинг места, такси станицу и станични трг.

У јавно-приватном партнерству Град Београд бесплатно је уступио земљиште, уредио околне саобраћајнице, док је изградњу и већинско финансирање објекта требало да обави БАС.

Курир, Београдске

  • ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

БИГ РЕЗИДЕНСИС НОВЕ ЗГРАДЕ ОД 180.000 КВАДРАТА

АДА ХУЈА ПОСТАЈЕ ПОШУМЉЕНИ ПАРК

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x