АДА ХУЈА ПОСТАЈЕ ПОШУМЉЕНИ ПАРК

АДА ХУЈА ПОСТАЈЕ ПОШУМЉЕНИ ПАРК

Ада Хуја постаје пошумљени парк и зелена оаза, саопштио је градски урбаниста Марко Стојчић.

Он је нагласио да су се председник Удружења „Супернатурал” Срђан Станковић и његови сарадници са много енергије бавили самим шпицом Аде Хује, те да је једино логично и смислено било да се цео тај простор претвори у јавну зелену површину. – Ово је природни завршетак градског дела обале Дунава, а са друге стране када прођемо кроз Линијски парк долазимо до Аде Циганлије. Та два пола великих зелених површина ће драстично помоћи у формирању знатно бољег еко система и еколошке слике у Београду. Град Београд има довољно грађевинских парцела, ово је деценијама било планирано за урбанизацију, а ми смо томе стали на пут. Реализација овога је сада реална и могућа – појаснио је Стојчић.  Он је подсетио да је 14. фебруара Скупштина града усвојила План генералне регулације, којим је простор Аде Хује проглашен јавно-зеленом површином. 

– Нова градска парк-шума почиње од Панчевачког моста, где се завршава будући Линијски парк, на површини од 110 хектара. Уз Вишњичку улицу ће проћи прва линија метро система, што ће омогућити брз и лак долазак – најавио је Стојчић. 

Он је додао да сада постоји правни и плански основ да се крене у решавање имовинско правних питања.

АДА ХУЈА ПРЕДМЕТ КОНКУРСА– Након тога ћемо ићи на конкурс
, где ћемо ангажовати младе људе и поново им дати прилику да уреде овај простор. Уређење градског парка-шуме ће се разликовати од Линијског парка, пре свега тематски јер је идеја да остане потпуно природан простор.  Не само да буде пошумљен, већ да има рекреативни садржај али у амбијенту који ће да делује попут нетакнуте природе. Сигуран сам даћемо у томе успети већ за две и по, до три године –  најавио је главни градски урбаниста.

Станковић је подсетио да, како је рекао, целој овој причи претходило око 15 година активизма и захвалио свима који су на неки начин дали свој допринос да данас имамо у планским документима Града Београда предвиђену праву урбану шуму, тренутно једину на десној обали Дунава. – Цела идеја Супернатурал фестивала је покренута пре 15 година да буде једна  платформа где ће се окупљати млади људи и породице и где ћемо уз забаву да промовишемо принципе заштите животне средине. Систем уласка на фестивал је 2009. године успостављен на бази улазница које су биле је такав да карте за фестивал биле су лименке уз које је улаз био бесплатан. Сакупили смо две тоне отпадног материјала које смо уручили Градској чистоћи и за вредност тог отпада купили контејнере за рециклажу – рекао је Станковић.Он је најавио да се „Супернатурал фестивал” сели на Аду Хују, где ће добити прави карактер и прави смисао, а то је – активистичка платформа за Аду Хују. „Супернатурал парк”. Дунавски парк како се сада зове, проглашен је за један од 25 најбољих пројеката у Европи. Друга важна ствар јесте да је Биолошко-истраживачко друштво „Јосиф Панчић” иницирало двогодишње истраживање флоре и фауне Аде Хује, а утврђено је да њен биодиверзитет буја. 

– Речно острво Ада Хуја представља јединствени природни ресурс и налази се у зони важног еколошког коридора. То је важан и вредан природни капитал – казао је Станковић. 

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

НОВА ГАРАЖА У КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ СРБИЈЕ

РЕКОНСТРУКЦИЈА КАЛЕНИЋ ПИЈАЦЕ ПРЕД ОЧИМА ЈАВНОСТИ

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x