ЗГРАДА ГЕНЕКСА, ЗАПАДНА КАПИЈА БЕОГРАДА, ПОСТАЛА СПОМЕНИК КУЛТУРЕ

СКОК ЦЕНЕ КВАДРАТА У НОВОГРАДЊИ 9 ОДСТО

Зграда Генекса Фото: Београдске

Зграда Генекса на Новом Београду, саграђена у периоду од 1970. до 1980. у Блоку 33, према пројекту архитекте Михајла Митровића, одлуком Владе Србије проглашена је за споменик културе, објављено је на инстаграм-профилу Министарства културе и информисања.

Зграда Генекса саграђена је у периоду од 1970-1980. године у Блоку 33 у Новом Београду, према пројекту архитекте Михаила Митровића, једног од најпродуктивнијих аутора на домаћој градитељској сцени.

Монумнетална грађевина подигнута је као урбани „светионик“ и најупадљивији мотив Новог Београда, али и визуелни репер читавог града.

Познат и под именом „Западна капија“, у време грађења представљао је највишу зграду на Балкану, а сликар Лазар Вујаклија урадио је мурале на фасади приземља зграде Генекса 1979. и тиме унео новину у естетичност бетонских форми, до тада углавном катактеристике историјских стилова и епоха.
„Генекс“ представља материјални документ периода наглашене жеље београдског урбанизма за формирањем упадљивих градских симбола и величанствен подухват препознат и ван граница тадашње Југославије, наводе у Министарству културе.

У ПЛАНУ ГРАДЊА НА 300 ХЕКТАРА КОД КРЊАЧЕ ПРЕМА ПАНЧЕВУ

Министарство културе, Београдске

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x