ЗАКУПЦИ И УГОСТИТЕЉИ ОСЛОБОЂЕНИ ЗАКУПНИНЕ

ЗАКУПЦИ И УГОСТИТЕЉИ

ЗАКУПЦИ И УГОСТИТЕЉИ ОСЛОБОЂЕНИ ЗАКУПНИНЕ

 

Одлука се за закупце градског пословног простора односи на закупнину у мају, док су угоститељи  за летње баште ослобођени плаћања за јун и јул.

 

Заменик градоначелника Горан Весић рекао је данас на седници Скупштине града да се одлука о нефактурисању закупнине онима који обављају угоститељску делатност у пословном простору на којем је носилац права јавне својине Град Београд, односно на којем Град има посебна својинска овлашћења, односи на укупно 481 закупца, то јест 481 правно лице, те искоришћеност више од 41.000 квадрата пословних простора.

– Желели смо да помогнемо угоститељима да изађу на крај с кризом у којој се налазе, јер епидемија ковида-19 није само здравствена већ и економска и друштвена криза.

Током марта и априла део угоститељских објеката није радио на основу одлуке Кризног штаба, у међувремену су отворене баште, а одлука која је донета јуче на предлог Града Београда и Привредне коморе Србије подразумева да се по одређеним условима од 8. маја отворе и затворени делови угоститељских објеката.

За нас је ова област важна јер на првом месту ту ради око четрдесет хиљада људи, од чега живи исто толико породица. Осим тога, овај сектор је важан због туризма и наплате ПДВ-а од чега „живе” и Град и Република и купује се неопходна здравствена опрема.

ЧИТАЈТЕ ЈОШ: МУЗЕЈ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ И ЗВАНИЧНО СЕ СЕЛИ НА ДОРЋОЛ

Зато смо донели одлуку да ове закупце ослободимо закупнине за мај, рачунајући да ћемо тако надокнадити период када нису радили.

Осим тога, доносимо и допуну Одлуке о накнади за коришћење јавних површина за територију Београда, која се заправо односи на баште. Сви угоститељи који имају баште на јавним површинама ослобађају се од плаћања такса за јун и јул, али само они угоститељи који имају легалне баште – прецизирао је Весић.

Упутио је апел свим другим власницима пословног простора да следе пример Града, али и да путем општина угоститељи пријаве баште како би искористили дату погодност. Прецизирао је да попуњеност у београдским хотелима полако прелази тридесет одсто, а уколико држава буде потписала билатерални споразум са Израелом хотели би у мају и јуну могли да буду напуњени.

Ако се то деси, надаље би почели више да раде и ресторани, и туризам, а покренуо би се и читав ланац, оценио је заменик градоначелника.

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x