ВЕЛИКО РАТНО ОСТРВО ПОСТАЈЕ ВОДОИЗВОРИШТЕ?

ПРОДАТ ИНСТИТУТ ЗА ВОДОПРИВРЕДУ ,,ЈАРОСЛАВ ЧЕРНИ"

ВЕЛИКО РАТНО ОСТРВО ПОСТАЈЕ ВОДОИЗВОРИШТЕ?

 

Велико ратно острво могућа је нова локација на којој ће бити изграђено водоизвориште за снабдевање Београда.

ЈКП „Београдски водовод и канализација” расписало је тендер за израду претходне студије оправданости са генералним пројектом изградње изворишта подземних вода на Великом ратном острву у Београду.

Како је наведено у тендерској документацији, интензиван привредни развој и урбанизација града у протеклом периоду захтева изналажење новог ресурса вода, односно изградњу нових инфраструктурних објеката који обезбеђују стабилно и квалитетно водоснабдевање, преноси Екапија.

„У прилог наведеном говори и чињеница да је на постојећим извориштима подземних вода Београдског водовода и канализације, од њиховог формирања до данас, регистрован генерални пад експлоатације, односно старење изворишта (са пет кубних метара у секунди на мање од три кубика)” стоји у пројектом задатку.

Додаје се да Београд мора да обезбеди додатни ресурс подземних вода који ће се дистрибуирати ка конзумном подручју.

Потенцијал проширења изворишта подземних вода за потребе водоснабдевања Београда у протеклом периоду анализиран је кроз више локалитета, међу којима су и Макишко поље, Доње поље, Хртковачка драга, Црвенка, Зидине, Бесни фок и Јабучки рит, али је Велико ратно острво у односу на остале локације издвојила близина конзумном подручју, као и повољне техничке могућности прикључења на постојећу мрежу за транспорт воде.

Прво детаљније сагледавање ове локације за потребе изградње изворишта подземних вода урађено је почетком осамдесетих година.

Основни циљеви израде претходне студије оправданости са генералним пројектом су утврђивање геолошких, хидрогеолошких и хидрохемијских карактеристика подземних вода на Великом ратном острву, дефинисање могућности отварања изворишта и утврђивање квалитета сирове воде.

Пројектном документацијом, како је наведено, треба сагледати реалне могућности формирања изворишта на Великом ратном острву и прикључења на постојећи систем транспорта сирове воде, преноси Танјуг.

Рок за подношење понуда је 4. фебруар.

Читајте још: МАКИШКО ПОЉЕ УЗБУРКАЛО ЈАВНОСТ- ОСТАЈЕ ЛИ БЕОГРАД БЕЗ ВОДЕ ЗА ПИЋЕ?

 

Екапија

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x