У ПЛАНУ ПОЛА МИЛИОНА НОВИХ КВАДРАТА У НАСЕЉУ БРАЋА ЈЕРКОВИЋ

У ПЛАНУ ПОЛА МИЛИОНА НОВИХ КВАДРАТА У НАСЕЉУ БРАЋА ЈЕРКОВИЋ

Тамно плаве површине су намењене стамбеној изградњи, док су розе комерцијалне зоне Фото: Београдске/Беоинфо

На површини од преко 20 хектара омеђеној улицама Браће Јерковић, Кружни пут, Дарвиновом и Булеваром Пека Дапчевића градиће се око 500.000 м2 стамбеног и пословног простора.

То ће овом насељу у будућности десетоструко повећати број становника. Са безмало 1.300 на 13.000 суграђана.

Реч је о површини на којој се са једне стране налазе стамбени објекти у отвореном блоку висине од 4-20 спратова, док се у делу Дарвинове и Пека Дапчевића налазе и објекти лошег квалитета који чине нехигијенско насеље.

САОБРАЋАЈНО РЕШЕЊЕ

Булевар Пека Дапчевића (Кумодрашка улица) који простор који се налази у оквиру границе Плана тангира са западне стране постаје магистрална саобраћајница, наводи се у планској документацији.

Дарвинова и Улица Браће Јерковић остају улице другог реда, док Кружни пут вождовачки губи ранг улице првог и постаје улица другог реда.

Улице секундарне саобраћајне мреже унутар предметног простора планирају се тако да обезбеде приступ новим садржајима (Нова 1- Нова 5 и СА-1).

НЕПОВОЉНИ ДЕЛОВИ ТЕРЕНА ЗА ИЗГРАДЊУ

Због делова терена чији састав је неповољан за изградњу, када су у питању геолошке карактеристике у Плану су наглашене следеће препоруке:

  • стихијност у урбанизацији делова овог рејона знатно је погоршала стање стабилности падина и довела до знатних оштећења на изграђеним објектима; – у урбанизованим зонама на старим умиреним клизиштима неопходна је израда кишно-канализационе мреже и затварање свих бунара и сенгрупа.
  • – урбанизација у оквиру овога реона изискује сложене мелиоративно – санационе захвате, дубоке потпорне конструкције, и др;
  • – сваки отворени ископ на овим просторима може изазвати нова клижења па је неопходна заштита падина и објеката на њој;
  • – Препорука је да се на овим просторима планирају јавни објекти и садржаји као и објекти веће спратности, пише у документацији Плана.

За сваки новопланирани објекат неопходно је урадити детаљна геолошка истраживања а све у складу са Законом о рударству и геолошким истраживањима, стоји у документацији.

Према процени бруто грађевинске развијености, овде ће се градити преко пола милиона квадрата стамбеног и око 50.000м2 комерцијалног простора.

Рани јавни увид Елабората поводом израде ПДР подручја између улица Браће Јерковић, Кружни пут, Дарвинове и Булевара Пека Дапчевића трајаће до 12. јуна у Градској управи.

Израду Плана је иницирала компанија ЈИНПРОС ДОО Београд, а носилац израде је Урбанистички центар доо из Београда.

Беоинфо

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

У ЈУРИЈА ГАГАРИНА ЋЕ СЕ ГРАДИТИ ДЕСЕТОСПРАТНИЦА ОД СКОРО 38.500 м2

ЈУГОИМПОРТ СДПР ГРАДИ СТАНОВЕ УМЕСТО КАСАРНЕ У ЗЕМУНУ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

1 Коментар
Највише гласова
Најновије Најстарије
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
Mira
Mira
1 година пре

Poštovani.
Kolika je cena kvadrata?

1
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x