Данас тендер за Славију, радови од 15. јуна

Иако је раније било најава да би реконструкција трга „Славија“ могла да почне одмах после београдског маратона у априлу, булдожери на најважнијој градској раскрсници се неће појавити пре половине јуна.

Данас ће на сајту Европске банке за обнову и развој бити објављен тендер за Славију, док се отварање понуда очекује 12. маја. Истовремено са тендером за реконструкцију Трга Славија и Булевара ослобођења, од Славије до Аутокоманде, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда расписаће и јавни конкурс за изградњу фонтане. Рок за завршетак читавог посла је 155 дана. Ако све према плану крене око 15. јуна, требало би да буде завршено око 15. новембра, најавио је градски менаџер Горан Весић за Блиц.

„Посао мора да буде урађен хируршки прецизно, у најкраћем могућем року и уз најмање могуће сметње људима. Све је испланирано да изградња фонтане не омета радове на Славији. Вредност тендера за монументалну чесму и простора око ње је 1,8 милиона евра, док ће око девет милиона евра коштати радови на Тргу Славија и Булевару ослобођења“, казао је Весић.

Правац од Макензијеве ка Краља Милана и Београдској биће проходан све време обављања радова јер ће на простору где је сада смештена служба „Паркинг сервиса” бити изграђена привремена саобраћајница. У осталим деловима Славије и Булевара ослобођења саобраћај ће бити прекидан што је мање могуће. Како би све протекло без проблема, биће оформљена и посебна радна група која ће сваког дана бити у контакту са извођачима радова.

„Једноставно, на Славији не сме да се деси ниједна грешка какве су се дешавале на тендеру за Улицу војводе Степе. За нас је Славија најважнији пројекат који се ради јер је то најзахтевнија реконструкција због саобраћаја и чињенице да овим потезом дневно прође између 70 и 80 хиљада пешака. Предвиђена су четири међурока и у сваком од њих онај ко изводи радове моћи ће да добије награду, ако заврши раније, или казну, ако дође до кашњења. Услови тендера су оштри како бисмо добили извођача који може да заврши посао. Ако се радови не заврше за 155 дана, предвиђени су пенали, а ако се реонструкција оконча раније, извођачи добијају бонусе“, објашњава Весић.

Тендер за надзор радова већ је расписан и у други круг ушло је осам компанија, међу којима има и великих светских фирми. Реконструкција Славије и Булевара ослобођења ће се радити буквално даноноћно. Машине ће бити у погону све до 22 сата, а уколико буду желели, извођачи ће моћи да затраже и дозволу за ноћни рад и тако предупреде евентуално кашњење. Велелепна фонтана у централном делу трга неће угрожавати возаче у случају јаког ветра. Она ће имати уграђене сензоре који ће реаговати на ветар и у складу са његовом јачином биће регулисана висина млаза воде.

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x