СПРЕМАЈУ КОНЦЕРТЕ И ПЕРФОРМАНСЕ ЗА ОТВАРАЊЕ ТРГА РЕПУБЛИКЕ

(Фото: Београдске.рс)

 

Током првог викенда након завршетка радова на Тргу републике, односно 7. септембра имаћемо догађај у организацији Народног позоришта у којем ће учествовати цео ансамбл, око 300 људи.

Заказан је концерт, разни перформанси и тада ћемо видети Трг републике у пуном сјају, најавио је главни градски урбаниста Марко Стојчић. 

Он је подсетио да ће радови сигурно бити окончани до 1. септембра и рекао да се тренутно највише ради на постављању коцке на коловозу.

Плато трга је скоро завршен и преостало је да се постави мобилијар. Неће бити великих промена када је саобраћај у питању, што важи и за семафоре, изузев брзине која ће бити ограничена и дефинисана као „режим успореног саобраћаја”, а постојаће по једна трака у сваком смеру – рекао је Стојчић.

Према његовим речима, идеја је да Трг републике буде велики слободан простор, што ће бити први такав случај у 150 година дугој историји овог трга. 

ПРОСТОР БЕЗ ПРЕПРЕКА

Уз нова стабла која смо поставили, постојаће и гранитне клупе предвиђене пројектом, уз шест или седам „смарт” клупа где ће грађани и гости нашег града моћи да допуњују батерије мобилних телефона и повезују се на бежични интернет као у свим већим градовима у свету.

Како бисмо обезбедили довољно хладовине за пријатнији боравак, биће додато и 12 мањих стабала у жардињерама.

Стабла која су посађена биће контролисана у смислу висине и густине крошње неколико пута годишње како не би у потпуности заклонила Народни музеј.

„Делтин” сат ће бити уклоњен са Трга републике. Дуго смо тражили нову локацију и на крају смо одлучили да буде премештен на плато „Штарк” арене – истакао је Стојчић.

Он је додао да су остаци „Виртембершке капије”, по налогу Завода за заштиту споменика културе, у потпуности конзервирани, али и да је Трг републике превише атрактивна локација да би тај део простора остао отворен, односно прекривен стаклом. Како је истако, на плочама које ће прекривати Трг републике биће обележени делови остатака капије како би грађани могли да се информишу о свему што се налази испод површине, а што је важно за историју Београда и Србије.

Говорећи о изменама пројекта, он је истакао да се једина измена односила на слој који се налази испод велилке коцке, пошто је била планирана бетонска плоча, а у разговору са стручњацима одлучено је да се ипак ради од асфалта, чиме је уштеђен новац, али и трајање радова „скраћено” за два месеца. 

 

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x