ХИТНА САНАЦИЈА КАЛЕМЕГДАНСКИХ ЗИДИНА

(Фото: Београдске.рс)

 

Почели конзерваторски радови због оштећења Зиндан капије и Јакшићеве куле на Калемегдану. „Београдска тврђава“: Завршетак рестаурације очекује се за месец дана

У наредних месец дана, бедем код Јакшићеве куле на Калемегдану и Зиндан капија добиће нови сјај, јер су тренутно у току конзерваторско-рестаураторски радови због оштећења која су настала у последњих неколико година. Како су саопштили из ЈП „Београдска тврђава“, циљ ових хитних интервенција је очување културног добра, али и безбедност посетилаца.

Зид код улаза у просторију лучног бедема Зиндан капије, који се налази на главној пешачкој траси ка Доњем граду и црквама, у веома је лошем стању. Лице бедема је девастирано, а на појединим местима зид се обрушио, па је овде постављена скела из безбедносних разлога, која ће бити склоњена по окончању санације.

 Због оштећења на бедему код Јакшићеве куле, неопходна је његова рестаурација, а тренутно су у току припремни радови, у оквиру којих је урађен прилазни пут како би се обезбедила локација – кажу у овом предузећу.

Радови се обављају према пројекту Завода за заштиту споменика културе Београда, и уз њихов конзерваторски надзор. Завршетак се очекује до краја августа.

Припремни радови изводе се уз сагласност Археолошког института, а неопходни су како би се на најбезбеднији начин пришло бедему, поставила заштитна скела и осигурала безбедност како посетилаца тако и самог бедема Београдске тврђаве.

Подсетимо, на Калемегдану се тренутно изводе радови на обнови стаза и мостова, а ускоро ће и Победник на реконструкцију, о чему можете да читате овде.

 

Новости

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x