СПОМЕНИК СТЕФАНУ НЕМАЊИ – ПОЧЕЛА МОНТАЖА

Споменик Стефану Немањи стигао је у деловима на Савски трг.

Од данас званично почиње да тече двомесечни рок да се споменик Стефану Немањи постави – рекао је Горан Весић.

Стигла су 4 камиона, а друга четири са деловима споменика стићи до 31. августа. Последња два до 15. септембра.

 

Споменик Стефану Немањи део постамента
Споменик Стефану Немањи део постамента Фото: Град Београд

Весић је навео да је у Београд 10. августа стигла група руских мајстора који ће радити на постављању споменика, а да се почетком септембра очекује и долазак аутора споменика, руског вајара Александра Рукавишњикова, који ће лично надгледати постављање споменика.

– Очекујемо да споменик оснивачу наше најзначајније средњовековне династије Стефану Немањи, који је заиста монументалан и понос наше земље, буде постављен до средине октобра – рекао је Весић.

 

Споменик Стефану Немањи монтирају радници из Русије
Споменик Стефану Немањи монтирају радници из Русије Фото: Град Београд

Реконструкција Савског трга, на коме ће се налазити споменик, биће завршена до средине новембра, рекао је он и изразио задовољство што ће Београд добити овај споменик.

Он је додао да је урађена фасада на згради старе Железничке станице, као и да је кров такође сређен.

– Када Влада буде донела одлуку о намени, знаћемо који ће се музеј ту налазити. Највероватније да ће бити у питању Музеј Николе Тесле и то ће бити један од наших највећих музеја.

Споменик Стефану Немањи ће бити причвршћен на шипове дубоке 15 метара

Укупна висина споменика износиће 28 метара, од чега ће пет метара бити под земљом. Већ су постављени шипови дубине 15 метара, а споменик ће бити посебно осветљен и доминираће овим простором.

Шеф тима радника који су допутовали из Русије, Олег Лашкарев рекао је да им је велика част што су учествовали на конкурсу и још већа што је победило решење Александра Рукавишњикова, јер за њега је то врло значај тренутак у животу.

Не дешaва се често да вајар направи симболичан и врло значајан споменик, како у иностранству тако и у својој земљи. Зато је Рукавишњиков уложио искуство, креативност и све своје способности како би изградио овај прелепи споменик. Споменик је комплетно урађен и монтиран у Москви како би га мајстор вајар оценио, а онда је подељен на делове како би био транспортован у Србију. Захвални смо и задовољни подршком заменика градоначелника Горана Весића који нам помаже,  пре свега у организацији и монтирању споменика. Монтажа ће се завршити на време и све ће бити готово за три месеца – најавио је Лашкарев.

 

Беоинфо

Читајте још: НОВИ ТРГ И РЕКОНСТРУКЦИЈА УЛИЦЕ ЦАРА ДУШАНА

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x