СИМА ИГУМАНОВ СЕ ВРАЋА НА ТЕРАЗИЈЕ. СТИЖЕ СКУЛПТУРА ОД СКОРО 4 МЕТРА

“Сима игуманов са сирочићима” (илустрација)

 

“Сима Игуманов са сирочићима”, скулптура од 3,7 метара би за месец дана могла да буде постављена на Теразије, сазнају Београдске.

Тачан датум откривања композиције, ипак, још није утврђен.

70 година од када су је скојевци разбили чекићима, у атељеу др Зорана Кузмановића у Смедереву направљена је нова.

Уметник, који је широј јавности постао познат по обнови “Победника” прошле године, радио је на основу сачуване архивске грађе.

Како изгледа скулптура јавности неће бити познато до дана њеног постављања, односно, откривања, речено нам је у атељеу.

То нам је потврдио и Богољуб Цветиновић, управитељ Задужбине Симе А. Игуманова. Према његовим речима, јавност ће благовремено бити обавештена о постављању скулптуре, која је, како је рекао, завршена.

Претходних година било је покушаја да се скулптура врати на палату. Недостајао је новац, трагало се за изгубљеним калупима, а деведесетих је и рат на КИМ успорио реализацију.

 

УКРАС ИГУМАНОВЉЕВЕ ПАЛАТЕ

 

Скулптура “Сима Игуманов са сирочочићима” словеначког аутора Лојза Долинара, налазила се од 1938. до 1950. године на угаоном врху Игумановљеве палате.

Игуманова палата некад и сад Фото: београдсконаслеђе.рс, београдске.рс

“Репрезентативна градска палата једно је од најзначајнијих дела архитеката Петра и Бранка Крстића, уједно и један од кључних објеката на коме се огледа процес трансформације традиционалног академског концепта у модерни”.

На прочељу фасаде налази се натпис „Задужбина Симе Андрејевића Игуманова Призренца”. Сима Игуманов, трговац, отворио је 1872. у Призрену Богословско-учитељску школу, чије је издржавање обезбедио тиме што је подигао палату на Теразијама и створио задужбину која је доносила редовне приходе. Замишљена је у модернизованој верзији српско-византијског стила. Овај објекат проглашен је за културно добро.

ТЕРАЗИЈЕ ОВЕ ГОДИНЕ ЗАШТИЋЕНА ЦЕЛИНА

 

На предлог Завода за заштиту споменика културе Града Београда, Трг Теразије у Београду добио је статус културног добра – просторно културно-историјске целине, Одлуком Владе Републике Србије од 20. јануара ове године, саопштено је из овог завода.

Граница заштићеног градског простора иде од раскрснице улица Зелени венац и Призренске, наставља Сремском, пресеца Теразије и наставља Чумићевом улицом до пресека са осовином Нушићеве улице, наставља Нушићевом до укрштања са Дечанском улицом све до Трга Николе Пашића и укрштања са Улицом кнеза Милоша, затим даље до укрштања са Улицом Андрићев венац и укрштања са Улицом краља Милана, Добрињском улицом до укрштања са Улицом краљице Наталије и даље непарном страном Улице краљице Наталије до укрштања са Призренском улицом и наставља Призренском до укрштања са Балканском улицом. У оквиру просторно културно-историјске целине Теразије налази се и Балканска улица до укрштања са Улицом краљице Наталије.

 

Београдске.рс, Београдсконаслеђе.рс, Беоинфо, Политика,

 

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

3 Thoughts to “СИМА ИГУМАНОВ СЕ ВРАЋА НА ТЕРАЗИЈЕ. СТИЖЕ СКУЛПТУРА ОД СКОРО 4 МЕТРА”

 1. Davor90

  Kad će zgrada pored hotela Moskve? Bila je nekada višespratnica koja je srušena u drugom svetskom ratu…bez nje terazije izgledaju krezavo

 2. Zoran

  Da li to znaci da ce se ukloniti klime sa fasada, neprimerene neonske reklame i sve druge ružne tekovine modernog doba?

 3. Mirko Šarenac

  U vreme odrzavanja konferencije nesvrstanih u SFRJ 1989 svaka od republika je nesto poklinila Beogeadu. Obaveza SR Slovenije je bila da vrati obnovljenu grupnu Dolinarovu skulpturu Sima Igumanov sa srpskom sirocadi na Igumanivljevoj palati, obzirom da su imali originalne kalupe. Kako se uveliko spremala u secesiju Slovenija se nije bacila u trosak.
  Pozdravljam I podrzavam ovu akciju.

Остави коментар

Хвала што учествујете у дискусији. Ваш коментар је послат на објаву.