САМО 5 ОДСТО УЛИЦА НОСИ ЖЕНСКА ИМЕНА

(Фото: Београдске.рс)

 

Градској скупштини упућена иницијатива поверенице за заштиту равноправности да нека од 5.000 улица без назива понесе име по првој жени пилоту Даници Томић, првој адвокатици Марији Милутиновић.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић упутила је Скупштини Београда иницијативу за одређивање назива и обележавање улица, тргова и зграда на територији главног града, којом се предлаже давање назива улицама по знаменитим женама нашег друштва. Како истичу у канцеларији поверенице, овој иницијативи је претходила анализа о заступљености, односно учесталости давања назива улица по женама, која је показала да од укупног броја улица на територији Београда само 4,48 одсто њих носи називе по женама, док је број улица које носе назив по мушкарцима чак 50,19 процената.

– Свако друштво на неки начин бира и одлучује шта ће памтити из своје историје. Шетајући нашим улицама, човек би помислио да су само мушкарци градили наше друштво, а обликовале су га и многе, широј јавности не тако познате жене, које су у том памћењу неоправдано запостављене. Због тога сматрам да наша иницијатива представља важну поруку: да смо свесни и захвални на доприносу које су бројне жене наше историје, науке, уметности, књижевности, оставиле као део нашег данашњег идентитета. Истовремено, ово је корак и подстицај у циљу промене доминантног дискурса о улози и значају жена у нашем друштву. Ни данас, ни кроз нашу историју жене нису биле само мајке, сестре и домаћице, већ и научнице, књижевнице, архитекте или докторке. Речју, бавиле су се и оним професијама које се и данас доживљавају као „мушка занимања”. Сматрам да је ово начин да њихов траг за садашњост и будућност буде отргнут од заборава и да им се као друштво одужимо. Надам се да ће надлежни прихватити ову иницијативу, сагледавајући њен значај шире него што на први поглед изгледа – истиче Бранкица Јанковић у разговору за наш лист. Подсећа да је равноправност жена и мушкараца једно од основних људских права и основних вредности сваког демократског друштва које гарантује и Устав Србије.

У иницијативи за одређивање назива улица, коју је повереница за заштиту равноправности упутила Скупштини Београда, предложена су имена само неких жена. Ту се, на пример, Даница Томић, која је била прва жена пилот у Србији, Марија Милутиновић, која се прва у Србији бавила адвокатуром и  у свом раду заступала само сиромашне, Драгиња Гавриловић, прва жена романописац у нашој књижевности, Јелка Бојић Макавејев, прва жена у Краљевини Југославији која је дипломирала на Ветеринарском факултету и захваљујући и њој произведени су многи серуми и вакцине, чувена књижевница и новинарка Милица Јаковљевић, позната под псеудонимом Мир-Јам и Косара Цветковић, која је била једна од првих преводиоца у Србији.

У службеним документима нашег града стоји да Београд има више од 7.500 улица а анализирајући жене по којима су улице добиле име, историчари су дошли до закључка да већину њих чине учеснице НОБ-а и жене из наше митске прошлости. Улицу у нашем граду заслужиле су и Клара Цеткин, Љубинка Бобић, Неда Спасојевић, Царица Милица, Јелена Ћетковић, Мира Траиловић, Вера Димитријевић, Марија Бурсаћ, Нада Димић, Вукица Митровић, Десанка Максимовић, Жанка Стокић, Леди Пеџет, Ана Ахматова, Краљица Ана, Краљица Наталија, Краљица Катарина, Надежда Петровић, а део наших суграђана живи и улици Мајке Југовића, Мајке Јевросима и Баба Вишњиној. Иначе, баба Јула је била једина жена која је заслужила да једно београдско брдо буде названо по њој, а предање каже да је живела у доба првог српског устанка и храбро помагала устаницима да одбију нападе Турака.

Иначе, на основу елабората уличних система Републичког геодетског завода на територији града Београда у децембру прошле године евидентирано је чак 5.174 улица без назива и кућног броја.

Из историјске читанке

Поглед у историјску читанку нам говори да су одлуком кнеза Михаила Обреновића 1864. године први пут дата имена улицама у Београду, а у последњих 155 година свега 34 улице никада нису мењале име – то су, између осталог, Кнез Михаилова, Балканска, Краља Милутина, Косовска, Хиландарска, Кнеза Милоша и Вишеградска. Нису мењани ни називи Обилићевом, Косанчићевом, Топличином и Зеленом венцу, а према статистици Завода за информатику и статистику града Београда најчешће је назив мењан Крунској, Ресавској и Светогорској улици. Крунска је апсолутни шампион са 12 промена, следи Ресавска са девет и Светогорска са осам промена.

 

Политика

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x