САЈАМ КЊИГА ПОЧИЊЕ 20. ОКТОБРА. ДОМАЋИН ЕГИПАТ

(Београдски сајам. Фото: Београдске.рс)

 

Међународни београдски сајам књига биће одржан од 20. до 27. октобра на Београдском сајму, под покровитељсвом Града Београда.

Овогошња 64. манифестација одржава се под слоганом „Писмо = Глава”, уз учешће 500 издавача из целог света, најавили су данас организатори у Скупштини града.

Градски секртетар за културу Иван Карл је истакао да је Београдски сајам књига једна од највећих манифестација културе земљи и региону.

Такође, како је навео, реч је и о најдуговечнијој културној манифестацији на овим просторима, као и најпосећенијем сајму књига у Европи, после Франкфуртског, са око 200.000 улазака.

– То јесте мера емоције или љубави према књизи, не само грађана из свих делова Србије већ и свих наших драгих гостију из иностранства – указао је ресорни секретар.

Он је додао да је овогодишњи почасни гост сајма Арапска република Египат која ће, према његовим речима, на сајму представити фрагменте своје вишемиленијумске историје.

– Сајам књига у Београду је један од великих одбрана не само књиге, већ и културе уопште, истакао је председник Одбора сајма књига Душан Ковачевић и изразио жељу да млади и деца привате књигу као свог највећег пријатеља. 

Он је истакао да ће на сајму поред домаћих издавача појавити и око 60 издавача из региона и других делова света, уз домаћинство републике Египат. Такође да ће на овогодишњем сајму посебна пажња бити усмерена на остварења Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, који обележавају значајне годишњице.

Амбасадор Арапске републике Египат Амр Алгувејли је захвалио на указаној части да његова земља буде почасни гост Сајма књига у Београду, као и организатору, како је рекао, на прелепом логотипу овогодишње смотре која представља хијероглифе у портрету краљице Нефертити.

Он је истакао да писци шире идеју пријатељства међу људима, као и очекивање да ће овогодишња смотра књиге додатно приближити српски и египатски народ. Такође је преставио неколико аутора са чијим делима ће београдска публика имати прилику да се упозна у оквиру 64. манифестације.

Уредник програма сајма књига Вуле Журић је поновио да је Београдски сајам књига највећа културна манифестација у нашој земљи.

– На овогодишњем сајму ће се одржати низ трибина који ће бити посвећене великанима, не само српске већ и светске књижевносности, као што су Данило Киш и Милорад Павић. Биће разговори о Оскару Давичу и Александру Сергејевичу Пушкину, који су посвећени њиховим значајним годишњицама, али и са Емиром Кустурицом, као и другим филмским редитељима на тему колико је књижевност утицала на њихов опус, као разговор са Љубивојем Ршумовићем – најавио је Журић.

Традиционални Школски дан ове године биће организован у четвртак, 24. октобра, када ће деца из целе Србије и региона бити у прилици да по повољним ценама посете Београдски сајам књига, уз посебан програм у сали „Добрица Ерић”, закључио је Журић.

Појединачна улазница је 250 динара, а колективна 150 динара, најавили су организатори.

 

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x