ПОЧЕЛО ЧИШЋЕЊЕ КАНАЛА У БОРЧИ И КОТЕЖУ

(Фото: Црпна станица Рева. Беоинфо)

На црпној станици Рева је почело чишћење каналске мреже на левој обали Дунава.

– Држава је издвојила око два милиона евра како би било очишћено 69 километара канала који пролазе кроз густо насељене делове ових насеља с леве обале Дунава, а под ингеренцијом „Србијавода”. Када видимо ове канале, јасно је с каквим се проблемом суочавају грађани у овом делу града.

Исти овај канал је пре годину и по дана чистила општина и очигледно је да је потребно системско решење. Овде нема ниједне куће која је изнад нивоа Дунава и јасно је да се није радило према стандардима насипања земљишта, какав случај имамо на Новом Београду.

Због свега тога потребни су озбиљни напори како би се одвојила кишна и атмосферска канализација од фекалне и како би се део града у коме живи 150.000 људи довео у ред – указао је Горан Весић, заменик гарадоначелника.

Он је најавио у наредним недељема потписивања уговора са Европском инвестиционом банком за изградњу канализације у истом делу Београда, а која ће, како је рекао, према најавама председника Вучића кренути на пролеће. 

– Тада ће се решити директно изливање канализације у канале, што је можда једини случај у Србији да се фекалије изливају у густо насељени део града – указао је Весић.

Такође је подсетио да на левој обали Дунава има скоро 900 километара каналске мреже за пољопривредну производњу, што је, према његовим речима, чини најгушћом мрежом у Европи.

– Чистиће се и 240 километара канала у сарадњи са Абу Даби фондом који су потребни за функционисање ПКБ-а. То је све заједно више од 300 километара каналске мреже, односно трећина укупне каналске мреже која није рађена од њиховог постанка. Држава је некада пеметно планирала каналску мрежу и то је посао који нас чека у будућности – истакао је Весић и додао приликом обиласка црпне станица Рева да ће она бити поптуно реконструисана са већим капацитетом рада.

Директор ЈП „Србијаводе” Горан Пузовић истакао је да чишћење 69 километара каналске мреже у урбаним деловима представља прву фазу радова и у наредних пет година најавио потпуно сређивање каналске мреже у Панчевачком риту.

– То подразумева реконструкцију око десетак црпних станица и око 35 километара насипа на Тамишу. Такође и уређење око 240 километара каналске мреже, са идејом да и пољопривредни део рита буде модеран, а да бивши ПКБ, а садашња „Ал Дахра” буде права зелена оаза Београда – закључио је Пузовић.

Догађају су присуствовали и председник општине Палилула Александар Јовичић и представници Водопривредног друштва „Сибница”.

 

Беоинфо

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x