ОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ПАРК КОД ,,БРИСТОЛА“

Фото: Београд на води

По завршетку обнове, коју финансира Београд на води, парк ће добити пет пута више стабала различитог дрвећа него што их има сада, споменик Луки Ћеловићу и подземну јавну гаражу са 420 паркинг места, саопштено из те компаније.

Дуго година запуштени парк (некада Светониколски трг) код хотела Бристол ускоро ће бити у потпуности обновљен, а по завршетку радова постаће један од најмодернијих и инжењерски најиновативнијих паркова у овом делу Европе, наводи се у саопштењу

У некадашњој башти чувеног српског задужбинара и добротвора Луке Ћеловића, која је касније претворена у Светониколски трг, данас је преостало свега 40 до 50 стабала дрвећа, а након реконструкције у њему ће бити посађено више од 200 одраслих стабала аутохтоних врста дрвећа са нашег поднебља, као што су јавор, платан или храст.

У парку ће бити задржани сви естетски репрезентативни и потпуно здрави и очувани примерци, махом платани, док ће им се придружити одрасла, до 15 метара висока стабла, која ће се савршено уклопити у амбијенталну целину парка са узбудљивом историјом, дужом од једног века, стоји у допису који смо добили.

ГАРАЖА СА 420 МЕСТА

У подземном делу парка простираће се велика јавна гаража са две етаже и готово 420 паркинг места, чију ће изградњу такође финансирати Београд на води, а којим ће управљати ЈКП „Паркинг сервис“ Београд.

Она ће у потпуности бити прилагођена дизајну парка, тако да ће имати два улаза, односно излаза за возила и пуњаче за електричне аутомобиле, док ће се у непосредној близини кружног тока код тренутне Београдске аутобуске станице (БАС) налазити подземни пролаз за пешаке са лифтом.

На „крову“ гараже, односно у самом парку, обезбеђен је оптималан простор за неометан раст постојећег и новог зеленила које ће поново красити ово култно место, некада саставни део многих разгледница Београда с почетка 20. века, наводе у БНВ-у.

Осим што ће у великој мери бити самоодрживо, зеленило ће бити и различите спратности и састојаће се од травњака и жбуња, до већ поменутих високих, одраслих стабала различитог дрвећа. На тај начин ће један од првих паркова у нашој земљи добити свој природни амбијент, какав га је некада красио, а усред зеленила биће смештена и мања, модерна фонтана.

ШТА ЋЕ БИТИ СА КРСТОМ?

Како би се на симболичан начин одужио Луки Ћеловићу, некадашњем председнику Београдске задруге, који
је много учинио за свој народ, Београд на води ће у обновљеном парку подићи и дугоочекивани споменик овом славном Србину из Требиња.

С друге стране, „Крст са Малог пијаца“, један од најстаријих споменика у Београду који датира још из 1862. године, биће привремено измештен и рестауриран, а затим враћен на исто место у парку на којем је већ био. Међутим, сада ће до заштитног знака парка бити направљен посебан прилаз какав споменик овог значаја и заслужује.

Такође, у оквиру читаве нове зелене оазе постојаће различите зоне за релаксацију, неколико пешачких и једна главна, кривудава стаза која ће својим „током“ успоравати кретање посетилаца и омогућавати њихов дужи боравак у природном окружењу.

Beograd na vodi

ЧИТАЈТЕ ЈОШ И:

ДЕЛТИНЕ КУЛЕ ПОЧЕТКОМ 2024.

ЧЕСИ ГРАДЕ КОМПЛЕКС АРБОЛЕДА НА ЗВЕЗДАРИ

ПРЕПОРУЧУЈЕМО ДА ПРОЧИТАТЕ

0 0 гласови
Гласање за чланке
Региструј се
Обавести о
guest

0 Коментари
Уграђене повратне информације
Погледај све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо ваше мишљење, испод текста можете да пошаљете коментар.x